Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

06. 10. 2018. 16:16 >> 16:17

GRAĐANI ZA TVCG

Hranu bolje donirati, nego baciti

Petina proizvedene hrane u svijetu završi u kontejnerima, a samo ona koju baci Evropa bi mogla da nahrani gladne u Africi. Za sada ne postoje precizni podaci o tome koliko kilograma hrane godišnje bace crnogorski građani, ali ne kriju da i na njihovoj trpezi svakodnevno bude viška hrane, koja nerijetko završi, ako ne u kontejnerima, onda pored njih. TVCG podsjeća na često zaboravljene kuke dobrote i odlaganje hrane na pristupačniji način, kako bi oni kojima je potrebna lakše došli do nje.

Kada se zatvori pijaca, na Vladovoj tezgi svakodnevno bude voća i povrća koje sjutra nije za prodaju.

"Kad je u redu hrana ona ostaje sjutra za prodaju, ali ako zbog vrućine zbog uslova u kojima hrana ne može da opstane mi dajemo za svinje", kaže Vlado, prodavac na pijaci.

I na trpezi građana bude viška hrane koja nerijetko završi ako ne u korpi onda pored nje.

"Neko više neko manje uglavnom bacaju svi", kazao je Goran iz Podgorice u anketi TVCG.

Njegova sugrađanka Angelina je naglasila da "ima svega da se nađe".

Podgoričanka Zarija kazala jeda ne baca ni malo hrane, a Jasmina samo hljeb, meso, ili nešto od voća kad se pokvari.

Na sreću postoji mjesto u gradu na kojem oni kojima je hrana potrebna svaki dan od 12 do 14 sati mogu da računaju da će ih sigurno čekati rucak.

"Nama se često javljaju odgovorni pojedinci i društveno odgovorne kompanije koje žele da da doniraju hranu Narodnoj kuhinji uglavnom ih upućujemo na Crveni krst, upravo pravo zbog kontrole bezbjednosti hrane i bezbjednosti korisnika", kazao je sekretar Sekretarijatra za socijalno staranje, Ivan Terzić.

A zašto?

"Postoje jela koja su već poslije par sati neupotrebljiva za ishranu ljudi. Rok trajanja se vezuje od pripreme do termičke obrade najduže tri do šest sati", obajšnjava Biljana Blečić iz Uprave za bezbjednost hrane.

Kao pozitivan primjer je kuvar Žarko iz Podgorice koji osim što kuva s ljubavlju, istim žarom je i svakodnevno poklanja hranu.

"Hranu poklanjam zato što me to ispunjava i to je neka moja misija da mogu da usrećim a tako ću usrećit sebe i familiju", kazao je kuvar Žarko Vučinić.

Ne očekuje se da se svi ponašaju kao Žarko, ali za kraj građane podsjećamo na zaboravljene kuke dobrote za one kojima je pomoć potrebna.

Gotovo u svim crnogorskim gradovima možete okačiti svoju pomoć za siromašne sugrađane.


Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније