Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

07. 10. 2018. 07:49   >>  07:30 3

MINISTARKA NAUKE PORUČUJE

Ulažemo u nauku, zadržaćemo talente

Ministarstvo nauke bori se da mladima obezbjedi atraktivan ambijent i mogućnost za istraživanje "prve klase", za šta je potrebna savremena tehnologija i moderna infrastruktura, saopštila je u intervjuu za Portal RTCG ministarka nauke Sanja Damjanović.

Odliv talenata izazov je, ne samo Crne Gore, već cijelog regiona ali se ne može, kaže Damjanović, riješiti kratkoročnim intervencijama. Zato se resorno ministarstvo pobrinulo da animira privredni sektor da ulaze u istraživanje i inovacije. 

"Trenutna situacija nije na nivou na kojem mi želimo, ali intenzivno radimo da se ona poboljša", poručila je Damjanović. 

Budžet za nauku ove godine bio je 60% veći nego prethodne, ni punih pet miliona. Kakvi su pokazatelji, je li bilo dovoljno novca za ono što ste planirali da uradite?

“Zahvaljujući povećanom budžetu Ministarstvo nauke je moglo efektivnije da radi na kreiranju nacionalnog naučnog i inovacionog ekosistema, što je jedan od naših prioriteta. Znamo da je ulaganje privatnog sektora u istraživanje i inovacije na niskom nivou, naročito u odnosu na EU prosjek, što je i slabost uočena od strane Evropske komisije, i u tom kontekstu povećan budžet nam je omogućio da djelujemo upravo u tom pravcu i animiramo privredni sektor, a prvi rezultati nas ohrabruju. Naime Konkurs za inovativne grantove se pokazao uspješnim, jer je prijavljeno 29 projekata veoma perspektivnih preduzeća iz Crne Gore, a njihova ukupna predložena vrijednost je 3,7 miliona eura. To znači da bi se uz uloženih 2,3 miliona budžetskih sredstava, u tu aktivnost povuklo dodatnih 1,4 miliona iz privatnog sektora. Nakon evaluacije projekata znaćemo konačne podatke, ali takvi konkursi su značajni i radi otvaranja mogućnosti zapošljavanja visokokvalifikovanog kadra, kao i zbog aktivnije saradnje biznisa sa istraživačkom i naučnom zajednicom. Kada je u pitanju povećanje broja istraživača, Ministarstvo nauke je takođe, ove godine raspisalo jedinstven Konkurs za doktorska istraživanja, koji doktorandima omogućava da godišnje imaju 10.000 eura na raspolaganju za istraživanja, odnosno 30.000 eura za tri godine, kao i mjesečnu platu u visini od 700 eura. Dodatno, skoro smo objavili i konkurs za uspostavljanje Centara izvrsnosti (CI) koji treba upravoda okupljaju najbolje istraživače i stručnjake, usmjeravaju nauku ali i privredu ka dinamičnom razvoju zemlje Za tri godine uložićemo preko million i po eura i imati kritičnu masu od oko 50 istraživača koji će ne samo ojačati istraživačke kapacitete univerziteta već biti motivisani da osiguraju svoj ostanak u akademskoj sredini aplicirajući za sredstva iz EU fondova.. Vlada Crne Gore će do kraja 2018. godine usvojiti Strategiju pametne specijalizacije, koja ukazuje na strateške potencijale naše zemlje, tako da se očekuje da centar izvrsnosti bude upravo jedan od instrumenata njene implementacije.

Imate li podatke o tome koliko je naučnika napustilo Crnu Goru?

“Ne raspolažemo egzaktnim podacima koliko je naučnika napustilo zemlju, ali već nekoliko godina unazad vodimo evidenciju naučne dijaspore preko portala naucnamreza.me, gdje se prijavljivanje odvija na dobrovoljnoj osnovi. Prošle godine smo organizovali veliku konferenciju za naučnu dijasporu, koja je okupila preko trideset naučnika iz inostranstva, voljnih da sarađuju sa Ministarstvom i daju doprinos razvoju nauke i istraživanja u matičnoj zemlji. U tom smislu, ocijenila bih da Ministarstvo ima dobru i redovnu komunikaciju sa naučnom dijasporom. U sklopu INVO/HERIC projekta, koji realizuje Ministarstvo nauke u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, a pod pokroviteljstvom Svjetske banke, dodijeljeno je ukupno 46 nacionalnih stipendija za izvrsnost i to 32 stipendije za doktorske i 14 za postdoktorske studije. U ovom trenutku, u inostranstvu se usavršava 19 doktoranata i 9 postdoktoranata koje Ministarstvo finansira iz ovog programa. Pristup u definisanju Nacionalnog programa stipendija za izvrsnost, zasniva se na iskustvu i modelu Marija Kiri programa stipendija, koji je integralni dio EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”. Naglasiću da su stipendisti u obavezi da se nakon završenih studija, odnosno odobrenog istraživačkog boravka na renomiranim univerzitetima i istraživačkim ustanovama u inostranstvu, vrate u Crnu Goru na period ne kraći od perioda stipendiranja, kako bi prenijeli stečeno znanje u nacionalni sistem obrazovanja i istraživanja. Našu naučnu dijasporu angažujemo i kao evaluatore za konkurse koje objavljujemo, a takođe su i naši kontakti s najboljim naučnim mrežama u Evropi. Tako je npr. preko naših naučnika iz dijaspore inicirano uključenje u dva Horizont 2020 projektna predloga u ovoj godini.”

Jedan od ciljeva bio je i da spriječite odliv mozgova. Jeste li uspjeli?

“Problem odliva talenata je izazov ne samo Crne Gore, već cijelog regiona i sigurno se ne može riješiti kratkoročnim intervencijama. Naš zadatak je da mladim ljudima omogućimo atraktivan ambijent i mogućnost za istraživanje tzv. “prve klase”, za šta je potrebna savremena tehnologija i moderna infrastruktura. Nažalost, u cijelom regionu Jugoistočne Evrope takva infrastruktura ne postoji i zato se sa tim problemom suočavamo već duže. Upravo iz tog razloga Ministarstvo nauke je pokrenulo Inicijativu za uspostavljanje međunarodnog isntituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, kako bi ne samo zaustavili odliv talenata, već preusmjerili taj proces i vratili ljude koji su napustili region. U ovom trenutku je od ključnog značaja posvećenost zemalja regiona tom projektu koji je, naglasiću, dobio političku podršku sa najviših adresa Evropske komisije i konkretnu finansijsku podršku od milion eura za pripremnu fazu. Osim te inicijative, Ministarstvo je različitim instrumentima podrške pružilo mogućnost da mladi borave u renomiranim istraživačkim institucijama i iniciralo njihovu mobilnost. Crna Gora je postala članica najvećeg LHC eksperimenta u CERN-u, CMS, i crnogorska grupa mladih istraživača već uveliko boravi u Ženevi i pokazuje, na naše veliko zadovoljstvo, odlične rezultate. Takođe, postali smo članica najvećih evropskih naučnih institucija iz oblasti “nauka oživim sistemima” (medicina, biologija, molekularna biologija, genetika, bioinženjering), EMBL iEMBO i u novembru će naša grupa studenata boraviti u posjeti tim centrima i upoznati se sa mogućnostima unapređenja znanja u ovim prestižnim institucijama. Osvrnuću se opet na Konkurs za doktorska istraživanja, koji predviđa mobilnost u renomiranim naučnim intitucijama, uz uslov da studiraju na univerzitetima u našoj zemlji, jer želimo da ojačamo crnogorske istraživačke kapacitete i zadržimo talente. Sve sto sam pomenula je u svrhu našeg srednjoročnog plana, odnosno osnivanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, koji će upravo pomoći da se napravi jaka veza između privrede i naučne zajednice, što će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, zapošljavanjem visokokvalifikovanog kadra i uspostavljanjem inovativnog ekosistema.”

Koji je istraživački projekat po veličini i po značaju obilježio 2018. godinu?

“Tekuću godinu su obilježili uspješni konkursi, poput Konkursa za inovativne grantove, koji sam pomenula, ali i rad na Strategiji pametne specijalizacije, koja definiše strateške priotitete naše zemlje, oblasti u kojima možemo da se razvijemo i budemo konkurentni na globalnom tržištu, a ujedno predstavlja ključ za povlačenje sredstava iz evropskih pretpristupnih, a kasnije i strukturnih fondova.

Jedina smo zemlja u regionu koja je počela Proces preduzetničkog otkrivanja i definisali pet prioriteta, a to su: Informaciono-komunikacione tehnologije, Obnovljivi izvori energije, Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, Novi materijali i održive tehnologije i Održivi i zdravstveni turizam. Identifikacijom prioriteta u okviru ove S3 strategije omogućiće se koncentracija istraživačkih kapaciteta i infrastrukture. To će koristiti i javnom i privatnom sektoru, koji će na taj način okupiti kritičnu masu istraživača koji ćezajednički raditi na strateškim temama istraživanja i razvoja s ciljem postizanja istraživačke izvrsnosti, kao i komercijalizacije istraživanja. Kada je u pitanju istraživački projekat, onda je to definitivno Inicijativa za uspostavljanje međunardnog instituta koju je pokrenula Vlada Crne Gore. Za samo godinu dana stekla je status ozbiljnog regionalnog projekta. Pohvalu, kao i otvoren podstrek za dalji razvoj ovog projekta ,nedavno je opet jasno iskazao evropski komesar za istraživanje i inovacije, gdin Karlosa Moedaš, na velikoj konferenciji o istraživačkoj infrastrukturi, koja je održana prošlog mjeseca u Beču.”

Kakvi su planovi sa Međunarodnim naučnim institutom za Jugoistočnu Evropu?

“U cilju realizacije projekta instituta podnijeli smo prijavu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju za pola miliona eura za obuku naučnika i istraživača koji će biti budući nosioci projekta, zatim za EU Okvirni program za istraživanja i inovacije „Horizont 2020“, COST program uiznosu od 300.000 eura, te za Regionalni IPA program za realizaciju elektronskog registra za kancer u iznosu od 2 miliona eura. Sada slijedi pripremna faza za koju smo dobili podršku Evropske komisije u iznosu od milion eura, kako bi se izradio detaljan tehnički plan projekta. Trenutno radimo na formiranju grupekoja će se posvetiti ovoj fazi, uraditi tehnički plan, biznis plan. Institut će u ovom periodu biti inkubiran u CERN-u, dok se ne odredi lokacija instituta. Moram istaći da sam ponosna i zahvalna na podršci koju nam je CERN pružio u ovom važnom trenutku za realizaciju inicijative. Sve ovo je u cilju ostvarivanja progresa kako bi se 2020. godine našli na Evropskoj infrastrukturnoj mapi (ESFRI Road map) što bi nam obezbijedilo ozbiljan status za potencijalnu investiciju od oko 150-200 miliona eura, neophodnih za realizaciju ovog projekta.”

Jeste li zadovoljni trenutnom situacijom u oblasti istraživanja?


“Trenutna situacija nije na nivou na kojem mi želimo, ali intenzivno radimo da se ona poboljša. Zato je Vlada Crne Gore svojim srednjoročnim programom rada do 2020. godine definisala „dinamičan razvoj“ nauke sa tri ključna cilja: razvoj ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta kroz zapošljavanje doktoranada, unaprijeđenje međunarodne saradnje i umrežavanje sa evropskim naučnim institucijama, te jačanje sinergije između nauke i ekonomije podsticajnim fiskalnim mjerama za osnivanje novih i poslovanje postojećih start-up preduzeća. S tim u vezi, razvoj ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta je od ključnog značaja za uspješnu implementaciju politike naučno-istraživačkog razvoja Crne Gore, što je jedan od prioriteta Ministarstva nauke kroz dvije strategije: Strategiju naučno-istraživačke djelatnosti 2017-2021 i Strategiju inovativne djelatnosti 2016-2020. Konkretne korake koje smo preduzeli sam već pomenula. Pored toga, Ministarstvo nauke je na preporuku Evropske komisije apliciralo za korišćenje specijalnog instrumenta podrške za razvoj politika, putem kojeg treba da se definišu ključni elementi podsticajnih mjera za rad inovativnih startap preduzeća. Ova aktivnost uvrštena je i u program rada Vlade za tekuću godinu. Eksperti koji će pomoći Ministarstvu nauke u relizaciji ovog programa već su boravili u prvoj posjeti Crnoj Gori, a naredna posjeta planirana je za novembar.”

Kakvi su planovi za 2019. koliki budžet očekujete?

“Svi do sada pomenuti konkursi i programi su planirani za period od tri godine, tako da za 2019. očekujemo isti iznos budžeta. Međutim, ukoliko se Konkurs za inovativne grantove pokaže kao djelotvoran model, mi ćemo zapravo povećati ukupno ulaganje u nauku i istraživanje, jer će se povećati ulaganje privatnog sektora, što je bio i primarni cilj. Naravno, ako konkursi koje otvaramo pokažu vidljive rezultate moći ćemo da obezbijedimo i veća sredstva iz državnog budžeta u narednom periodu. “

Gdje je Crna Gora kada je nauka u pitanju?

“Mali broj istraživača u odnosu na broj stanovnika, usitnjenost naučnoistraživačkih napora, nedovoljna povezanost akademskog i privatnog sektora jesu veliki izazovi, ali Ministarstvo nauke predano radi na njihovom rješavanju i građenju nacionalnog naučnog i inovativnog ekosistema. Nadamo se da će pomenuti instrumenti, Stategija pametne specijalizacije, inovativni konkursi, stipendije za doktorande, internacionalizacija, mobilnost, uspostavljanje prvog Naučnotehnološkog parka, te naša ambicija da veliku naučnu infrastrukturu izgradimo u regionu (Međunarodni institut), omogućiti da Crna Gora bude bolje pozicionirana u Evropskom istraživačkom prostoru (ERA) i da će značaj nauke za razvoj zemlje i ekonomije bazirane na znanju biti sve vidljiviji”, 

Milica Mandić

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније