Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

05. 10. 2018. 12:39   >>  12:19

21 PRIJEDLOG IA

Lokalne uprave češće da polažu račune

Suštinska reforma finansiranja lokalnih samouprava zahtijeva česće polaganje računa kroz izvještavanje odbornika o izvršenju budžeta, redovno objavljivanje analitičkih kartica i revizorskih izvještaja, kao i strožije kaznene odredbe, smatraju u Institutu Alternativa (IA).

Ta nevladina organizacija je, u okviru javne rasprave, uputila Ministarstvu finansija komentare i 21 predlog, čiji je cilj da unaprijede Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave.

U IA smatraju da se ključni problemi Nacrta zakona odnose se na nedostatak rješenja kojima bi se povećala transparentnost i odgovornost loklanih samouprava u upravljanju novcem građana.

"Između ostalog, predložili smo unaprjeđenje korišćenja sredstava iz tekuće i stalne budžetske rezerve, uz propisivanje limita u kojima se ove diskrecione budžetske linije mogu kretati, kao i obavezno izvještavanje javnosti o svim transakcijama", kaže se u saopštenju te NVO.

Poseban problem je, kako su naveli, privremeno finansiranje, koje je dozvoljeno tokom prva tri mjeseca u godini, ukoliko lokalna samuprava ne usvoji odluku o budžetu na vrijeme.

"Međutim, mnoge opštine "probijaju" ovaj tromjesečni rok, zbog čega smo predložili obavezu izvještavanja o potrošnji u periodu kada opština nema usvojenu odluku o budžetu", kazali su iz IA.

Neophodno je, smatraju u toj NVO, uvesti i posebna ograničenja u pogledu zaduživanja i korišćenja budžetske rezerve u ovom periodu.

Iz IA podsjećaju da predložena zakonska rješenja predviđaju formiranje "revolving" fonda, čija je svrha stvaranje mogućnosti da se opštinama u vidu pozajmice opredijele novac neophodan za predfinansiranje projekata koji se finansiraju iz donatorskih sredstava.

Međutim, kako su naveli, obaveze opština da izvještavaju o utrošku tih sredstava nijesu propisane, kao ni zaštita u slučajevima nenamjenske potrošnje donatorskih sredstava ili zastoja u sprovođenju podržanih aktivnosti.

"Država ne smije doći u situaciju da pokriva greške u sprovođenju projekata i mora osigurati povraćaj svojih sredstava", upozorili su iz IA.

U toj NVO smatraju da izvještaj eksterne revizije mora biti dostavljen, osim skupštini opštine, i Ministarstvu koje nadzire zakonitosti rada organa lokalne samouprave u sprovođenju Zakona, kao i Državnoj revizorskoj instituciji, koja prema uzorku vrši reviziju završnih računa budžeta lokalnih samouprava.

Nacrt zakona, kazali su iz IA, ne previđa bilo koji vid obavještavanja skupštine opštine o izvršenju budžeta u toku fiskalne godine na koju se budžet odnosi, što znači da ni odbornici ni javnost nemaju informaciju o izvršenju budžeta tokom cijele godine.

"Kako bi se podstakao razvoj unutrašnje revizije i povećao njen uticaj na nivou opštine, predlažemo uvođenje obaveze dostavljanja izvještaja o radu unutrašnje revizije skupštini opštine", kaže se u saopštenju.

Iz IA su kazali da su posebnu pažnju posvetili kaznenim odredbama, koje su znatno niže od maksimalnog iznosa koji predviđa Zakon o prekršajima.

"Dodatno, kaznene odredbe uopšte ne obuhvataju oblasti usvajanja rebalansa, preusmjeravanja, korišćenja tekuće i stalne budžetske rezerve, izvještavanje javnih preduzeća i javnih ustanova, kao ni sve vrste zaduživanja", pojasnili su iz te NVO.

Prema njihovim riječima, opštine moraju biti obavezane da svoje internet stranice koriste, između ostalog, kako bi važna budžetska dokumenta učinila jednostavno dostupnim svojim građanima.

"U tom smislu, neophodno je obavezati opštine da kontinuirano objavljuju analitičke kartice, a ne samo u periodima održavanja izbora", smatraju u IA.

Iz te NVO su kazali da, u okviru projekta "Money Watch: Civilno društvo, čuvar budžeta!", koji je podržala Evropska unija, u saradnji sa partnerima pripremaju i poseban izvještaj o upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na otvorenost lokalnih buždeta.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније