Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

04. 10. 2018. 16:06 >> 15:45
1

PAŽIN SAOPŠTIO

CG želi da ojača NATO mirovne misije

Crna Gora želi da ojača vojno odbrambenu saradnju, ali i NATO mirovne misije, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, na sastanku Američko jadranske povelje, koju čine četiri zemlje zapadnog Balkana i SAD. Pažin je ponovio i da ćemo nastaviti politiku otvorenih vrata.

Na otvaranju Konferencije u hotelu Splendid, u Budvi, koja se održala u okviru ovogodišnjeg, crnogorskog predsjedavanja Poveljom, Pažin je naglasio da je ključ regionalne stabilnosti i dugoročnog mira u integracijama zemalja regiona u moderna evropska društva.

"Jedino udruživanjem potencijala i kapaciteta, zemlje ovog regiona mogu se uspješno suočiti sa podjelama iz prošlosti, kao i sa bezbjednosnim izazovima budućnosti", rekao je Pažin.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić naglasio je njen značaj, istačući da je A-5 inicijativa donijela brojne benefite Vojsci Crne Gore.

"Od neprocjenjive je važnosti dostizanje interoperabilnosti i razvoja sposobnosti, kao i uspostavljanje međusobnog razumijevanja i povjerenja među državama članicama", naglasio je Dakić.

Zamjenik komandanta Komande američkih snaga za Evropu, general-potpukovnik Stefen Tviti je kazao da će ta Komanda ostati u potpunosti posvećena bezbjednosti i stabilnosti Jugoistoične Evrope. On je izrazio zadovoljstvo što učestvuje u radu Konferencije, kao i što će prisustvovati na sjutrašnjoj proslavi Dana Vojske na Cetinju.

Na Konferenciji je zaključeno da je članstvo u NATO glavni cilj Povelje, te da članice snažno podržavaju NATO politiku otvorenih vrata i pozdravljaju dogovor između Makedonije i Grčke koji će omogućiti Makedoniji da otvori proces priduživanja Alijansi.

Ocijenjeno je da je od suštinske važnosti pronalaženje mogućnosti da članice Povelje zajedničkim djelovanjem doprinesu glavnim ciljevima NATO u oblasti međunarodne bezbjednosti i stabilnosti, te prevenciji konflikta. Načelnici GŠ zemalja A-5 su iskazali potpunu posvećenost izgradnji dugoročnog mira i stabilnosti u Avganistanu, kroz učešće u misiji "Resolute Support".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније