Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

04. 10. 2018. 15:05 >> 14:45
3

U "PLANTAŽAMA" ZADOVOLJNI

Berba maslina premašila planirane količine

Prvi rezultati berbe sa zasada maslina na Ćemovskom polju su više nego što smo očekivali, istakao je direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje "Kompanije 13. jul Plantaže" Dušan Kankaraš.

Kako je istakao Kankaraš, prvi rezultati pokazuju da je ova berba izvanredna, iako je maslinarstvo u Crnoj Gori i Hrvatskoj dosta stradalo zbog oštećenja ploda, ali u toj kompaniji su uspjeli da obave adekvatnu zaštitu na vrijeme.

"Plan je bio da se ubere nešto oko 21 tona, a mi smo do sada ubrali preko 26 tona maslina i u ovom drugom navratu planiramo da uberemo nekih desetak tona. Računam da ćemo imati gotovo 40 tona vrhunskih plodova masline" naglasio je Kankaraš.

Prvi rezultati, dodaje on, pokazuju da je ulje po svim parametrima izvanredno.

"Od 100 kilograma plodova mi dobijamo otprilike od 10 do 13, 14 litara ulja, tako da planiramo kad sve poberemo da ovu godinu završimo sa nekih 4.500 litara ekstra djevičanskog ulja vrhunskog kvaliteta" kazao je Kankaraš.

Kako je naglasio, maslinarstvom u toj kompaniji su počeli organizovano da se bave prije 12 godina, kada je zasađena sorta arbekina.

"To je najmlađa kultura na Ćemovskom polju. Osim te sorte, prije sedam godina smo posadili i sorte koje su se izvanredno pokazale za ove uslove" kazao je Kankaraš.

Za sada je berba obavljena na 80 odsto površine.

"Imamo 10 hiljada stabala maslina, ove godine treba da posadimo jos tri hiljade, a od sljedeće godine ćemo krenuti sopstvenu proizvodnju maslinovog sadnog materijala i u planu je nabavka jedne linije tako da ćemo za dvije, tri godine imati zasad najveći u regionu, od 20.000 stabala maslina" objasnio je Kankaraš.

Kako je dodao, posao maslinarstva u "Plantažama" se tek zahuktava, tako da će se za nekoliko godina i ova grana poljoprivrede u toj kompaniji pretvoriti u ozbiljnu proizvodnju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније