Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

03. 10. 2018. 16:16 >> 15:57

NAKON DVIJE GODINE

Konstituisan Savjet za saradnju institucija i NVO

Savjet za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija (NVO), tijela koje čine predstavnici ministarstava i nevladinog sektora, konstituisan je danas u Podgorici.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, koja je predsjedavala sjednicom, kazala je da je za više od dvije godine, otkad ne funkcioniše raniji Savjet, mnogo toga urađeno da se unaprijedi institucionalni i normativni okvir koji se odnosi na politike međusektorske saradnje i djelovanje NVO.

On je podsjetila da je Zakonom o NVO definisano centralizovano programiranje prioritetnih oblasti i visine sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, i decentralizovana raspodjela novca u skladu sa izdvajanjem sredstava iz tekućeg budžeta za te namjene u iznosu od najmanje 0,5 odsto.

„Takođe, donijeta su i prateća podzakonska akta za sprovođenje zakona, kao i odgovarajući priručnici i smjernice u cilju kvalitetnije podrške i održivosti rezultata sprovedenih edukacija i bolje implementacije Zakona o NVO“, kazala je Pribilović.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, podsjetila i da je donijeta Uredba o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, kao i da je okosnica rada Savjeta Strategija unaprjeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje NVO 2018-202O.

Pribilović je istakla da se očekuju vidljivi rezultati napravljenih napora i ulaganja, i da će Savjet svojim mišljenjima i stavovima doprinijeti kvalitetnijoj primjeni važećih akata.

Ona se zahvalila predstavnicima DEU projekta „Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju između organa državne uprave i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori", koji će u svojstvu posmatrača prisustvovati sjednicama Savjeta, i koji kontinuirano podržavaju jačanje međusektorske saradnje i partnerstva.

„Članovi Savjeta su izrazili zadovoljstvo što je Savjet formiran i funkcionalan, iskazavši potrebu da se što prije održi radna sjednica, na kojoj bi se razmatrala pitanja od značaja za međusektorsku saradnju i održivost nevladinog sektora“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada 14. juna donijela Odluku o Savjetu za saradnju organa državne uprave i NVO, kojim predsjedava ministarka javne uprave, a članovi su predstavnici ministarstava i pet predstavnika NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније