Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

03. 10. 2018. 14:45 >> 14:27

MANS POZVAO AGENCIJU

Procesuirati institucije koje ne objavljuju javne podatke

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Agenciju za slobodan pristup informacijama da počne da sprovodi Zakon o slobodnom pristupu informacijama (SPI) i pokrene postupke protiv institucija koje krše odredbe tog pravnog akta.

Prema analizi proaktivnog informisanja državne uprave, koju je objavio MANS, 31 od 36 analiziranih organa državne uprave na svojim sajtovima nije objavilo ni polovinu informacija koje po Zakonu moraju biti proaktivno objavljene.

„Većina državnih organa koji rade u okviru Vlade u velikoj mjeri krši niz odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama koje ih obavezuju da unaprijed objavljuju podatke o svom radu na zvaničnim internet prezentacijama“, saopštili su iz MANS-a.

Iz te NVO su kazali da su organi u sastavu Vlade zatvoreniji i od ministarstava, za koje je takođe utvrđeno da ne postupaju po odredbama člana Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Kako su naveli, najveći stepen proaktivnosti među institucijama državne uprave imaju Zavod za statistiku i Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu sa dvije trećine objavljenih podataka.

Dodaje se da je često teško pronaći objavljene informacije na njihovim sajtovima.

„Na sajtovima Uprave za ugljovodonike, Lučke uprave, Uprave za dijasporu i Uprave policije uopšte nema proaktivno objavljenih informacija“, kazali su iz MANS-a.

Prema njihovim riječima, sajtovima Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Agencije za duvan i Direkcije za saobraćaj nije bilo moguće pristupiti.

Kako se navodi, na analiziranim sajtovima natpolovična zastupljenost prisutna je jedino u izvještajima i drugim dokumentima o radu u oblastima iz nadležnosti institucija.

„Obim ostalih kategorija podataka koje po Zakonu moraju biti javne, poput informacija o finansijama i raspolaganju javnim resursima, strateških dokumenata, spiskova javnih funkcionera i drugih pojedinačnih akata je značajno ispod polovine“, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a su saopštili da se najmanje objavljuju registri i javne evidencije, 11 odsto, kao i nacrti i predlozi zakona i drugih propisa.

Kako su naveli, pored toga što se nedvosmisleno krši Zakon jer se javnosti uskraćuju informacije, neobjavljivanje propisanih podataka otvara veliki prostor za razvoj koruptivnih praksi.

„Zato pozivamo Agenciju da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama zauzme aktivnu ulogu kada je u pitanju poštovanje obaveze proaktivnog objavljivanja informacija i počne da podnosi prekršajne prijave protiv svih državnih organa i odgovornih osoba koji krše zakon“, kaže se u saopštenju MANS-a.

Dodaje se da bi proaktivnim objavljivanjem podataka institucije omogućile građanima da bez troškova dođu do javnih podataka, umjesto da podnose zahtjeve za informacijama i ulaze u komplikovan i skup pravni postupak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније