Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me ]

03. 10. 2018. 11:02 >> 12:28

OKRUGLI STO

Nezavisni javni servis izazov na Balkanu

Nezavisnost javnog servisa jedan je od najvećih izazova na Balkanu i u Crnoj Gori, poruka je sa okruglog stola "Javni medijski servis u Crnoj Gori – finansiranje, upravljanje i regulacija", koji se održava u Podgorici.

Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Aivo Orav, ocijenio je da je EU posvećena slobodi medija generalno, te da je to jedan od imperativa za države koje žele da se pridruže EU.

On je kazao da Evropska unija od Crne Gore traži da se iskorijeni nasilje i zastrašivanje novinara, navodeći da javni emiteri trebalo da budu vodeća snaga za demokratizaciju društva. 

Radka Bečeva, direktorka EBU Centra za odnose sa članicama u centralnoj i istočnoj Evropi kazala je da svi javni servisi na Zapadnom Balkanu imaju nadzorna tijela, što je, kako je ocijenila, dobro.

"Za razliku od državne televizije, javni servis finansiraju i kontrolišu građani. Javni servis je u najboljoj poziciji da omogući debatu da građani steknu pravu sliku o dešavanjima u društvu. To je misija koju treba da ima i ovaj javni servis", istakla je Bečeva.

Nezavisnost javnog servisa je, kako je istakla, jedan od najvećih izazova na Balkanu i u Crnoj Gori.

"Ona je neophodna i u okviru finansiranja i kod izbora i razrješenja članova Savjeta. Svi javni servisi u regionu imaju izazov kako usaglasiti nadzorna tijela i upravljačku funkciju. Savjet ne može da se miješa u rad menadžmenta, a menadžment mora blagovremeno da izvještava Savjet", istakla je Bečeva.

Poslanik DPS i predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja pozvao da se političari ne napadaju na skupovima, podsjećajući na napad na njega u Skupštini Crne Gore, a za koji, kako je rekao, nije bilo adekvatne reakcije.

Orav je, odgovarajući Škrelji, rekao da je to teško pitanje, i da je to "rizik struke".

Govoreći o načinu izbora članova savjeta, generalni direktor Direktorata za medije Željko Rutović, kazao je da postoje različite prakse, te da u novom zakonu koji se odnosi na RTCG ne postoji niti jedna odredba uplitanja politike.

"Radna grupa je predložila formiranje upravnog odbora, novog tijela koje bi se bavilo finansijama i cjelokupnim poslovanjem", rekao je Rutović.

Prema novom nacrtu zakona, RTCG će finansijski izvještaj dostavljati Skupštini Crne Gore, koja je i neizostavni organ za izbor članova Savjeta. Istovremeno se, kako je rekao, zabranjuje sponzorstvo i plaćanje novinara iz eksternih izvora.

Zakonom su, rekao je Rutović, pooštreni uslovi za izbor članova Savjeta. Novina je da broj NVO koje podržavaju članove Savjeta više neće biti najrelevantniji u njihovom izboru, već njihov CV i uspjeh tokom intervjua.

Bivši član Savjeta RTCG, Goran Đurović, to rješenje vidi kao korak unazad u odnosu na dosadašnju praksu.

Predsjednik Savjeta RTCG, Ivan Jovetić, rekao je da će na sjutrašnjoj sjednici tog tijela biti riječi o raspisivanju konkursa za novog generalnog direktora RTCG.

"Smatram da bi trebalo pojačati kriterijume za izbor članova Savjeta, ali i generalnog direktora", rekao je Jovetić, navodeći da se mora jasno definisati hijerarhija u kući.

Menadžment, smatra on, mora dobiti određena ovlašćenja "uz nezaobilaznu odgovornost za učinjeno". Savjet, kako je rekao, mora biti oslobođen partijskih uticaja i osigurati da članovi predstavljaju interese društva.

"Uvredljiva je ocjena koja se danas čula da ja sadašnji Savjet pod političkim uticajem. Mogu tvrditi za sebe, a vjerujem i za ostale da nije tako", rekao je Jovetić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora RTCG, Božidar Šundić, rekao je da se za tri mjeseca ne mogu donijeti veće odluke. Menadžment je, rekao je, dobro sarađivao sa Savjetom, ali je bilo preklapanja funkcija.

"Ali generalni direktor se pretvotio u pisara Savjeta RTCG", kazao je on.

Ističe da je od 8. juna primio dva radnika preuzimanjem u stalni radni odnos.

"Ostalo je laž. Menadžment će dati svoje viđenje zakona, a vidjećemo da li će one biti prihvaćene", kazao je Šundić.

Viši konsultant EBU-a, Boris Bergant, rekao je da "nema tog genija koji može za par godina da ostvari rezultat ako nema podrške".

"Zato mora biti jasno definisan početak i kraj mandata i generalnog direktora i Savjeta i ovlašćenja", kazao je on.

J. Bobičić Čović - I. PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније