Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 10. 2018. 07:10   >>  06:50

UNIVERZITET CG

Prosječna dužina studiranja 4,6 godina

Prosječna dužina studiranja na Univeritetu Crne Gore je 4,6 godina. Ipak, podaci ove viskoškolske ustanove pokazuju da ta brojka, ali i ona koja pokazuje na kojem fakultetu se najduže studira, variraju iz godine u godinu.

Tako podaci za posljednje tri godine pokazuju da je 2015. godine prosječna dužina studiranja bila 4,5 godine, kada se duže studiralo na Pravnom nego li na Medicinskom fakultetu, zatim 2016. godine 4,82, pišu Dnevne novine.

Tada su najduže učili studenti Medicinskog fakulteta, Muzičke akademije i Pravnog, dok je prošle godine prosječna dužina studija bila 4,49, kada se Pravni fakultet ponovo popeo na vrh ljestvice sa prosječnom godinom studija 6,12.

Naime, tri fakulteta na kojima se najduže studiralo 2017. godine su Pravni fakultet, sa kojeg su studenti sa diplomom izlazili uglavnom nakon duže od šest godina studija, slijedi Prirodno-matematički sa proječnom godinom od 5,62, te Medicinski 5,50.

Između četiri i pet godina studrali su ekonomisti, zatim studenti Elektrotehničkog, Arhitektonskog, Fakulteta političkih nauka, zatim fakulteta za sport i za turizam, te nikšićkih fakulteta Filološkog i Filozofskog, ali i Građevinskog, Pomorskog i Metalurško-tehnološkog.

U grupi fakulteta na kojima se prosječno studiralo između tri i četiri godine spadaju Biotehnički, fakulteti likovnih i dramskih umjetnosti, Muzičke akademije i Mašinskog fakulteta.

Naime, 2015. godine najduže se studiralo na Pravnom fakultetu 5,97. Drugo mjesto zauzeli su studenti medicine sa prosječnom godinom studiranja 5,44, treće Ekonomskog fakulteta 4,97. Slijedi Muzička akademija gdje je prosječna godina studija bila 4,98, zatim Filozofski fakultet sa prosječnom godinom 4,89, te Fakultet za turizam i hotelijerstvo 4,86.

Studenti Mašinskog fakulteta prosječno su studirali 4,78 godina, a oni koji su pohađali Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 4,67. Arhitektonski fakultet u prosjeku se završavao nakon 4,54 godina studija, Elektrotehnički nakon 4,52, Građevinski 4,41, Prirodnomatematički 4,3, Filološki 4,43, Pomorski 4,27, dok su studenti Fakulteta političkih nauke i Metalurško-tehnološkog u prosjeku studirali oko četiri godine. Ispod četiri godine studralo je na Biotehničkom fakultetu -3,69, kao i fakultetima dramskih i likovnih umjetnosti 3,43, odnosno 3,22 godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније