Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

30. 09. 2018. 15:00   >>  14:53

IZ CZIP-A ISTIČU

Suštinski uslovi za poglavlje 27 nijesu ispunjeni

Formalni uslovi za otvaranje poglavlja 27, Životna sredina i klimatske promjene, ispunjeni su, ali suštinski značajan pomak nije ostvaren, ocijenjeno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Jovana Janjušević iz CZIP kazala je da su mišljenja o tome da li je Crna Gora spremna za otvaranje poglavlja 27 podijeljena.

"Ono što je već sada javna tajna jeste informacija da će to poglavlje biti otvoreno u decembru. Isto tako je poznato i da će resorno ministarstvo ispunjavanje jednog jedinog i vrlo tehničkog mjerila ocijeniti kao vanserijski uspjeh", kazala je Janjušević agenciji MINA.

Prema njenim riječima, za otvaranje ovog najkompleksnijeg poglavlja, postavljena je izrada dokumenta i akcionog plana koji će detaljnije razraditi kako pristupiti harmonizaciji, pa samim tim i valjanoj implementaciji propisa.

Strogo formalno posmatrano, rekla je ona, dokument postoji, uz veliku tehničku, stručnu i finansijsku pomoć Evropske unije, pa je za očekivati i da se poglavlje formalno i otvori.

"Međutim u suštinskom smislu značajan pomak osim izrade jednog dokumenta, koji se i ne implementira najrevnosnije, nije ostvaren. Pored toga resorno ministarstvo se već duže vremena oglušuje o zapažanje i apel za uvođenje hitnih mjera prije svega zaštite Ulcinjske solane, a potom i očuvanja biodiverzitet Skadarskog jezera u vezi sa spornim projektom "Porto Skadar Lake" kome će se uskoro pridružiti i „komšijski“ projekat poznat kao "White village", ocijenila je Janjušević.

Upitana u kojoj mjeri će pitanje zaštite Solane biti prepreka na putu pregovora u ovom poglavlju, Janjušević je odgovorila da je ono svakako mjerilo odgovornosti države u pogledu efikasne zaštite globalno važnih staništa.

"O pomaku bismo mogli govoriti onog trenutka kada se ispuni toliko puta ponovljeno obećanje o zaštiti Solane. Postaje simptomatično koliko različitih i novih argumenata Ministarstvo može pronaći za ponovni izostanak zaštite", navela je Janjušević.

Kako je kazala, u zaključcima sa 4. međunarodne konferencije za zaštitu Ulcinjske solane, rok za predaju studije zaštite opštini Ulcinj bio je polovina maja.

"To je rok koji je samo Ministarstvo predložilo s obzirom na to da su tvrdili da ne postoji nikakva prepreka za zaštitu lokaliteta. Šta se u međuvremenu desilo i zašto se još čeka nama nije poznato, ali je evidentno da do zaštite neće doći ni ove godine", kazala je Janjušević.

Prema njenom mišljenju, kada je riječ o zaštiti prirode, što je i fokus CZIP-a, i kadrovskim kapacitetima oni su jako ograničeni.

"Za oblast u kojoj bi danonoćno trebalo da radi minimum pet stručnih ljudi, u praksi je u dužem vremenskom perodu taj sektor bio u blokadi. Ova situacija je u međuvremenu unaprijeđena, pa u Direkciji za zaštitu prirode imamo dva službenika, a postoje indicije da će sektor momentom otvaranja poglavlja dobiti i značajno pojačanje", pojasnila je Janjušević.

Ipak, smatra ona, ni takva situacija neće moći da odgovori na sve izazove koje otvaranje poglavlja nosi sa sobom.

"Ovoga puta će se od nas očekivati puno više od zadovoljavanja pukih formalnosti u vidu izrade i usvajanja strategija i akcionih planova", poručila je Janjušević.

Ona je dodala da je Koalicija 27, koja je okupljena sa ciljem praćenja Poglavlja 27, pozdravljena iz resornog ministarstva kao dobrodošla, ali to je isključivo inicijativa nevladinog sektora.

Kako je dodala, i pored deklarativno upućene saradnje, suštinski nije bilo adekvatnog odgovora koji je bio očekivan u vezi sa donošenjem Sektorske analize za utvrđivanje predloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa u oblasti životne sredine.

"Putem ove analize trebalo je definisati oblasti u kojima je rad civilnog sektora dobrodošao. Obzirom da je takva analiza izostala možemo zaključiti da je saradnja poželjna samo pred kamerama nipošto kad se iste ugase", poručila je Janjušević.

Kako je dodala, Ministarstvo je bilo u obavezi i da sprovede konsultacije sa zainteresovanim nevladinim organizacijama u cilju finalizovanja sektorske analize.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније