Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

25. 09. 2018. 17:10   >>  16:51

DRLJEVIĆ PORUČIO

Visok stepen realizacije mjera iz poglavlja 23 i 24

Crna Gora u kontinuitetu bilježi visok stepen realizacije mjera iz Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i fokusirana je na dalji i stalni napredak u oblasti vladavine prava, što je preduslov za nastavak dobre dinamike pregovaračkog procesa, poručeno je na osmom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević podsjetio je predstavnike Evropske komisije na najvažnije rezultate koje je Crna Gora postigla tokom ove godine kad je u pitanju ispunjavanje obaveza iz Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i Operativnog dokumenta koji je aneks Akcionog plana za poglavlje 23.

Istakao je da je od januara do juna realizovano ili se kontinuirano realizuje 81odsto mjera iz Akcionog plana za 23. poglavlje, 74 odsto iz Akcionog plana za 24. poglavlje i 60 odsto iz Operativnog dokumenta.

"S druge strane, svjesni smo da svaka naredna faza pregovaračkog procesa s Evropskom unijom znači sve strožije kriterijume i veće zahtjeve po pitanju bilansa ostvarenih rezultata", rekao je Drljević i podsjetio na rezultate Agencije za sprječavanje korupcije i Specijalnog državnog tužilaštva, od njihovog osnivanja, naročito kada je u pitanju borba protiv korupcije na visokom nivou i zaplijena droge, kao i nedavne aktivnosti u dijelu borbe protiv šverca cigareta i finansijskih istraga i oduzimanja imovine.

Glavni pregovarač je podsjetio na napredak na institucionalnom planu u oblastima pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ljudskih prava, migracija i vanjskih granica. Ukazao je i da je Crna Gora svjesna značaja slobode izražavanja kao jedne od temeljnih vrijednosti EU i posvećena unapređenju standarda u oblasti slobode izražavanja, dodajući da je do kraja godine planirano utvrđivanje Predloga zakona o medijima i Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore.

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, podsjetio je da su Strategija za Zapadni Balkan, Samit u Sofiji i sofijska deklaracija snažan signal podrške Crnoj Gori.

On je naveo da je sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 dovelo do znatnog napretka u dijelu zakonodavnih reformi i izgradnje institucija, a da je zakone sada potrebno sprovoditi u praksi i primijeniti ih u radu institucija. Smatra da je potrebno još posla kako bi praktični uticaj reformi bio vidljiviji, naročito kad su u pitanju oblasti medija, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i pranja novca.

Ocijenio je pozitivnim i transparentnim učešće predstavnika civilnog sektora u pregovorima između Crne Gore i EU.

„Podržavamo Crnu Goru i nastavićemo da je podržavamo, i kroz IPA projekte koji se odnose na vladavinu prava“, poručio je Haglajtner.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније