Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

25. 09. 2018. 15:46 >> 15:27

OČUVANJE BAŠTINE

Uklonjen grafit sa Citadele

Sa hercegnovske tvrđave Citadela jutros je uklonjeni veliki grafit koji su tokom ljeta nesavjesni pojedinci oslikali na zidove ovog mletačkog utvrđenja. Poruka akcije je jasna – očuvanje kulturnih dobara. Uličnu umjetnost treba podržati, ali samo onda kada je u skladu sa ovom porukom, na primjerenim mjestima, saopšteno je iz lokalne uprave.

Akcija uklanjanja grafita sa Citadele trebalo bi da bude model za očuvanje kulturnih dobara, kaže je konzervator Goran Skrobanović. Posao čišćenja urađen je pjeskarenjem - neinvazivnom metodom, a izvela ga je respektabilna firma Cryomont. "Na taj način  skinuta je boja,  ostala je patina i potpuno su sačuvani kamen i malter" objasnio je Skrobanović.

Uklanjanje grafita i natpisa organizovao je i finansirao gradski Sekratarijat za kulturu i obrazovanje Herceg Novog, na inicijativu NVO Sinergija, a uz stručni nadzor konzervatora iz Gradskog muzeja.

"Akcija je mala, ali dosta znači, jer želimo da prenesmo poruku da podržavamo umjetnost, ali ne na bilo kom mjestu, poručili su iz Sinergije. "Na tvrđavama ili nekom drugom kulturnom dobru, treba da bude sve privremenog karaktera, odnosno montažno-demontažno, uklonjivo i da nije nešto što trajno obilježava kulturno dobro", ističe osnivač ove NVO Vuk Čvoro. Kreatorima grafita poručio je da sljedeći put potraže adekvatno mjesto i legalan način za iscrtavanje murala, jer napominje "nije svaki grafit ni umjetnik za svako mjesto".

Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo, kaže da u godini zaštite kulturnih dobara treba skrenuti pažnju na činjenicu da je kulturno dobro bogatstvo svih nas, "te da ga sa odgovornošću i pažnjom moramo štititi i sanirati". Sa tim ciljem je dodaje Sekretarijat raspisao likovni i literarni konkurs namijenjen učenicima starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolcima, na temu "Kulturna baština Novog, spoj prošlosti i budućnosti".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније