Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

25. 09. 2018. 15:31 >> 15:12
1

IZMJENE U HERCEG NOVOM

Predloženi novi grb i zastava

Novim Nacrtom statuta Opštine Herceg Novi predloženi su novi simboli, grb i zastava, a praznik grada ostaje kao i do sada, Dan oslobođenja, 28.oktobar, saopšteno je na centralnoj javnoj raspravi posvećenoj tom dokumentu.

Kako je obrazložila predsjednica Komisije za izradu Nacrta Nataša Musić Potkonjak, izmjene koje donosi Nacrt statuta u potpunosti su u skladu sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

"Razlozi za donošenje novog Statuta opštine Herceceg Novi sadržani su u obavezi iz člana 201 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je definisano da su opštine dužne statute i druge opšte akte uskladiti sa ovim zakonom u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona" pojasnila je Musić Potkonjak.

Ono što je najznačajnije, a što se ovim Nacrtom Statuta predlaže su novi simboli Opštine Herceg Novi – grb i zastava.

"Pri izradi simbola autor je poštovao zakonske odredbe da oni moraju biti u skladu sa kulturnim, istorijskim i prirodnim obilježjima grada" kazala je Musić Potkonjak, i dodala da je u toku proces usaglašavanja sa Ministarstvom javne uprave, koje treba da da saglasnost na nove simbole.

Nacrt statuta, u skladu je sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a tiče se poslova Opštine, raspolaganja imovinom, nadležnosti i rada Predsjednika, Skupštine opštine i organa uprave, zatim postupaka, uslova i kriterijuma za izbor i imenovanja, učešća građana, javnosti i transparentnosti rada.

Predlog novih simbola i detaljno obrazloženje svakog od elemenata prisutnima je predstavio autor, heraldičar i arhitekta, Srđan Marlović.

Kako se dodaje u saopštenju Opštine Herceg Novi, u martu je održana javna prezentacija predloženih novih simbola Herceg Novog, na kojoj je velika većina zainteresovanih građana podržala Marlovićevo rješenje.

Pored rješenja za zastavu grada, predstavljeni su i mali osnovni grb koji ima pravo da koristi svaki građanin i institucija sa sjedištem u Herceg Novom, srednji opštinski grb - grb lokalne samouprave, koji imaju pravo da koriste svi sekretarijati, službe i agencije čiji je osnivač Opština.

"Zatim predstavljen je i veliki grb - svečani grb grada, a koji je ujedno i grb predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine, kao i glavnog administratora. Korišćene su plava, zlatna i srebrna boja" napominje se u saopštenju.

Javna rasprava na Nacrt statuta Opštine Herceg Novi počela je 11. septembra, trajala 15 dana i završava danas.

Sve primjedbe, predloge, sugestije i mišljenja koji su dostavljeni u pisanoj i elektronskoj formi, kao i na centralnoj javnoj raspravi, Komisija će razmotriti i uvrstiti u Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније