Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: B.B [ Mina ]

24. 09. 2018. 12:42   >>  12:26

APEL AZLP MEDIJIMA

Ne objavljujte lične podatke osoba

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) apelovala je na elektronske medije da prilikom emitovanja određenih priloga ne objavljuju dokumentaciju koja sadrži lične podatke osoba.

Rukovodilac Odsjeka za predmete i prigovore Agencije, Mirjana Volkov saopštila je da je u pojedinim elektronskim medijima primijećeno da se prilikom emitovanja određenih priloga snima i objavljuje u krupnom planu dokumentacija koja sadrži lične podatke.

"Objavljuju se ime i prezime, adresa stanovanja, broj telefona, čak i jedinstveni matični broj osoba što nedvosmisleno otkriva identitet osobe", pojasnila je Volkov.

Obzirom na to da se snimci dokumenata emituju u okviru tematskih rubrika, ona smatra da se na taj način osoba na koju se podaci odnose, dovodi u kontekst teme i posredno otkriva i niz drugih okolnosti koje su vezane za tu osobu.

"Poštujući privilegiju medija da ne otkrivaju svoj izvor i uvažavajući da programski sadržaj ne predstavlja zbirku ličnih podataka u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, apelujemo na sve medije da obrate pažnju i procjenjuju prilikom objavljivanja sličnih sadržaja, jer mogu bitno ugroziti privatnost osoba", navela je Volkov.

Iz Agencije se upozorili rukovodioce, korisnike ili obrađivače ličnih podataka da strogo vode računa koje informacije, odnosno lične podatke iznose u javnost.

Oni su poručili da će u svakoj situaciji u kojoj se na osnovu priloga ili rubrike iz elektronskih, odnosno štampanih medija može utvrditi odakle potiču iznijeti lični podaci, inicirati postupak nadzora po službenoj dužnosti kako bi se utvrdio način na koji su podaci dospjeli u javnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније