Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan ]

24. 09. 2018. 09:03   >>  08:41 3

PODACI MONSTATA

Bijela kuga u 17 crnogorskih opština

Negativan prirodni priraštaj, bijela kuga, u prvoj polovini 2018. godine zabilježen je u čak 17 od 23 opštine u Crnoj Gori, pokazuju podaci Zavoda za statistiku (Monstat). Broj rođenih je veći od broja umrlih svega u šest gradova i to u Podgorici, Budvi, Rožajama, Baru, Petnjici i Tivtu.

Na drugoj strani, lista gradova koji polako nestaju je mnogo šira, a najgora situacija je u Pljevljima gdje je broj preminulih za 144 veći od rođenih. Prestonica Cetinje takođe bilježi veliki minus u natalitetu, pa je broj umrlih u tom gradu do kraja juna bio 124, a rođenih je bilo duplo manje, svega 62.

U Herceg Novom je preminulo 177 građana, a rodilo se 132. Slična situacija je i u Ulcinju, gdje je broj umrlih za 36 veći od rođenih.

Na listi gradova koji su u minusu što se tiče broja stanovnika su i Andrijevica, Berane, Plav, Bijelo Polje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Kotor, Mojkovac, pa i drugi po veličini grad u državi Nikšić. Bijela kuga hara i Plužinama, Šavnikom i Žabljakom.

Prirodni priraštaj se sa 5.636, koliko je iznosio 1991, smanjio na 1.368 u 2011. godini. Dok su stope prirodnog priraštaja 1951. i 1961. godine iznosile 20,8 i 20,4 odsto, na posljednja dva popisa stanovništva brojke su bile značajno drugačije, 4,3 u 2003. godini, odnosno svega 2,2 u 2011. godini.

Najveći demografski pad zabilježen je na sjeveru Crne Gore ukupno 47,3 odsto stanovništva Crne Gore je 1948. godine živjelo u sjevernom regionu, da bi u 2011. godini ta brojka iznosila 28,7 procenata. Više od 50 odsto državne teritorije naseljava manje od trećine ukupnog broja stanovništva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније