Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac, TVCG

23. 09. 2018. 08:27   >>  08:08 8

SEZONA PEČENJA

Zamirisala rakija u bjelopoljskim selima

U toku je sezona pečenja rakije. Ta tradicija opstaje u bjelopoljskim selima. Za neka domaćinstva proizvodnja rakije je ritual, dok druga od njene prodaja ostvaruju značajne prihode.


U bjelopoljskom kraju rodile šljive i jabuke pa se tradicionalno peče rakija. Kraj starog kazana otac i sin, Radoman i Dimitrije Radulović. Sa plodnog porodičnog imanja iskoristili su voće za domaći proizvod.

"Ove godine od šljiva ispekli smo preko 400 litara. I jabuka ja smo ispekli jedno 300 litara. Sad ima opet da stavimo ove jabuke što sazrijevaju", priča Radoman.

Kvalitet voća preduslov je za dobru rakiju, kaže Domo. Proces proizvodnje nije lak ali se sa puno ljubavi i elana radi oko bakarnog kazana. Zato je domaća kapljica iz kuće Radulovića čuvena u selu.

"Trebaju burad, trebaju kace, treba način. Ne može sve pod vedrim nebom, mora sve da se uloži. Obično mi ostavljamo tu koja se kod nas traži 45 stepeni. Rakija je super", kaže domaćin.

Najljepše je, priča domaćin, pečenje rakije u društvu kako je bilo nekad, uz šalu i razgovor posao bi se brzo završava: "Pa se tu sjedne, pa se tu malo stavlja mesa, malo krompira, malo sira, pa zapjevamo."

Za Radulović je proizvodnja rakije meraklijski posao. Peku je za svoje domaćinstvo. Zalihe se pripremaju za porodična okupljanja, rođake i prijatelje.

Po preporuci kvalitetna domaća kapljica nađe i svog kupca. Burad i pletenke čuvaju se u ostavi a kotao ostaje na svom mjestu da posluži za proizvodnju novih litara jabukovače.

Vanja Rakonjac, RTCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније