Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

22. 09. 2018. 17:13 >> 17:07
20

AMFILOHIJE URUČIO

Krapoviću i Vujoviću ordenje Svetog Petra

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije uručio je danas predsjedniku Opštine Budva Draganu Krapoviću i predsjedniku Skupštine Đorđiju Vujoviću ordene Svetog Petra Cetinjskog na centralnoj proslavi povodom obilježavanja 680 godina manastira Svete Trojice u Stanjevićima.

Kako je kazao Amfilohije, Krapović i Vujović su ordenje dobili zbog angažovanja lokalne uprave u obnovi manastira i izgradnji puta do njega.

"Pomolio se da njihov primjer slijede i drugi gradonačelnici, vlast Crne Gore kako bi se vratili Crnoj Gori kakva je bila u vrijeme Svetog Petra Cetinjskoga, Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca i da se kao Stanjevići obnovi i Crkva Svetog Petra Cetinjskoga na Lovćenu i da se iztamniči Lovćenski Tajnovidac", saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Krapović je kazao da istorija jednog naroda podrazumjeva velika stradanja, ali i duhovno bogatstvo.

"Na tom dugom putu postoje mjesta koja su oslonac identiteta i za naš narod jedno takvo mjesto Manastir Svete Trojice – Stanjevići. Podsjeća nas da se očuvanjem duhovnih vrijednosti jedino može braniti fizički opstanak naroda. Manastiru Stanjevići od osnivanja pripala je baš takva uloga", naveo je Krapović.

Vujović je kazao da nema veće časti i zadovoljstva nego primiti orden Svetoga Petra u njegovoj kući u kojoj se zamonašio, školovao, podvizavao i pisao svoja velika dijela.

U okviru centralne svečanosti proslave 680-godišnjice postojanja Manastira Svete Trojice – Stanjevići, obavljeno je osvećenje te obnovljene svetinje i služena Sveta arhijerejska liturgija.

"Ovo je veliki događaj za ovu svetinju i za našeg arhimandrita, oca Jefrema koji je u ovu svetinju ugradio svoju mladost, život zajedno sa svojom bratijom. Ova obnovnjena svetinja koja sija, ona je svjedočanstvo njegovog ogromnog napora i truda", istakao je mitropolit Amfilohije.

On je, kako je saopšteno, kazao da je manastir u Stanjevićima 100 godina bila prijestonica Crne Gore, "a postala je ruševina, oskrnavljena nasiljem i tiranijom od Astrougara pa do naših vremena, predviđena da ostane najmonumentalnija ruševina u Crnoj Gori, iako je ostalo zapisano od ruskog poslanika toga vremena da je bila najveličanstvenija građevina Crne Gore".

"Mitropolit je kazao da se Gospod, Bog ljubavi ponovo vratio ovdje. Pozvao je sve na vječnu ljubav prema živome Bogu ljubavi i jednih prema drugima i na sve one koji se ovdje budu sabirali i koji žive na ovim prostorima", saopšteno je iz MCP.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније