Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

22. 09. 2018. 17:47 >> 17:28
4

SRPSKI SAVJET

Srpskom narodu obezbijediti ravnopravan tretman

Aktuelna vlast u koaliciji sa manjinskim narodima zaustavila je svaku perspektivu građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, ocijenjeno je iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Oni su pozvali aktuelnu vlast da srpskom narodu obezbijedi adekvatan, odnosno ravnopravan tretman sa drugim nacionalnim zajednicama, navodeći da se samo na taj način može vidjeti perspektiva Crne Gore.

„Sve ono što je srpski narod mogao ostvariti kao legitimno pravo uoči referenduma o izdvajanju iz zajedničke države, pa i nakon njega, sada je nemoguće“, smatraju u Srprskom savjetu.

Predsjednik Srpskog savjeta Momčilo Vuksanović, kazao je da se diskriminišu srpski kadrovi koji nijesu spremni da mijenjaju sopstveni identitet, po već „očiglednom projektu asmilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce“.

„Uprava za kadrove, državne i institucije lokalne uprave, gdje aktuelna koalicija ima vlast su posebna priča“, rekao je Vuksanović.

On je naveo da bez obzira na ogroman broj zaposlenih koji dostiže više desetina hiljada ljudi, u njima nema mjesta za nekoga za koga se makar i sumnja da je srpske nacionalnosti.

Prema riječima Vuksanovića, ostale institucije u Crnoj Gori takođe su zatvorene za srpske organizacije i pojedince koji se bave očuvanjem nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.

„Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u potpunosti je blokiran, a Zakon o manjinskim pravima i slobodama, usvojen u maju prošle godine, još nije implementiran i ne zna se do kada će ta konfuzija i neregularnost da traju“, kazao je Vuksanović.

On smatra da je očigledan pokušaj vlasti da zaustavi srpske medije koje je Srpski nacionalni savjet "mukotrpno" stvarao skoro deset godina.

„I sa njima se borio za istinu o istorijskoj postojanosti srpskog naroda na prostoru Crne Gore i protiv promovisanja očiglednih falsifikata“, dodao je Vuksanović.

Kako je naveo, sve inicijative i potrebe srpskog naroda su neprihvatljive i blokirane.

„Stoga pozivamo aktuelnu vlast da srpskom narodu obezbijedi adekvatan, odnosno ravnopravan tretman sa drugim nacionalnim zajednicama, jer se samo na taj način može vidjeti perspektiva Crne Gore“, rekao je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније