Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

22. 09. 2018. 10:10   >>  09:59

IZ JUVENTASA APELOVALI

Mlade blagovremeno informisati o zdravlju

Mladi predstavljaju osnov društva za progresivni napredak i zbog toga je veoma važno pružiti im blagovremene i pravovremene informacije, koje se tiču unaprjeđenja i očuvanja njihovog zdravlja, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Ta NVO je na Ivanovim koritima organizovala četvorodnevni Seminar o zdravim stilovima života, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, prevenciji HIV-a i vršnjačkoj edukaciji, na kojem je učestvovalo 18 učenika iz šest škola i gradova iz Crne Gore.

Saradnik na javno-zdravstvenim projektima u NVO Juventas, Jovan Dašić, kazao je da je seminar organizovan u okviru projekta „Znanjem do zdravlja“, koji sprovodi Juventas, a koji je finansijski podržao Direktorat za mlade Ministarstva sporta.

Mladi, kako smatra, predstavljaju osnov jednog društva za progresivni napredak i ulaganje u njihovo zdravlje se, kako je dodao, višestruko isplati.

„Stoga imamo posebne programe namijenjene očuvanju i unapređenju zdravlja mladih. Jedan od takvih je program savjetovališta za mlade, koji funkcionišu u okviru domova zdravlja. U Crnoj Gori postoji 18 domova zdravlja u okviru kojih funkcionišu savjetovališta za mlade“, rekao je Dašić.

Prema njegovim riječima, svrha savjetovališta za mlade je da utiču na formiranje stavova i ponašanja, koji su u skladu sa zdravljem.

„Kako su obolijevanja i umiranja mladih, najčešće, preventabilnog karaktera, od izrazite je važnosti pružiti im blagovremene i pravovremene informacije, koje se tiču unaprjeđenja i očuvanja njihovog zdravlja“, kazao je Dašić.

On je ukazao da su otežavajuće okolnosti za mlade sve brži život, opterećenost školskim obavezama, negativan uticaj medija, i vršnjački pritisak koji, kako je pojasnio, nije uvijek pozitivan.

Generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta, Nenad Koprivica je, otvarajući seminar, kazao da je promocija zdravih stilova života i povećanje svijesti i znanja mladih o zaštiti zdravlja naročito, kako je pojasnio, u periodu adolescencije i njihovog prelaska u odraslo doba, jedan od ključnih prioriteta koji je prepoznat Strategijom za mlade 2017-2021.

On je kazao da je, u odnosu na prethodnu godinu, Ministarstvo sporta ove godine tri puta uvećalo finansijska sredstva i opredijelilo više od pola miliona eura za omladinske projekte.

Šesnaestogodišnji Filip Ćuković iz Podgorice, kazao je da od seminara očekuje da se kod njegovih vršnjaka podigne svijest o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, polno prenosivim bolestima i prevenciji HIV-a jer se, kako je dodao, te teme izbjegavaju.

„Mladi se najčešće osjećaju neugodno da pričaju o tim temama, a mislim da ne bi trebalo. I upravo ćemo uz pomoć ove radionice to moći da dokažemo i vršnjacima“, rekao je Ćuković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније