Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

21. 09. 2018. 19:24 >> 19:06

UPUTILI INICIJATIVU

SDP: Opština da kupi Gornji Obod

Predsjednik OO SDP Cetinje Nikola Đurašković uputio je gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Kašćelanu inicijativu za kupovinu nekadašnjeg Gornjeg Oboda.

"Smatram neophodnim da Vam uputim inicijativu koja u punom kapacitetu odgovara ključnim smjernicama definisanim Zakonom o Prijestonici i ima za cilj stvaranje uslova za zapošljavanje lokalnog stanovništva što je, vjerujem da ćemo se složiti, ključna potreba građana Cetinja. Samo stvarajući uslove za nova radna mjesta možemo zaustaviti decenijsko odseljavanje i aktivno raditi na stvaranju preduslova da građani Cetinja svoju budućnost i budućnost svojih porodica grade u svom gradu" naveo je Đurašković.

Kazao je da, nakon jučerasnje javne rasprave o Nacrtu Programa razvoja Prijestonice za 2019, nijese stekao utisak da će sredstva opredijeljena Programom za 2018. biti utrošena u punom kapacitetu i izrazio rezervu i prema predstavljenom Programu za 2019., koji, kako je naveo, dobrim dijelom predstavlja listu prepisanih projekata iz 2018.

"Kako nijesam imao prilike da od Vašeg tima dobijem odgovore na mnogobrojna pitanja vezana za jedan od najvažnijih dokumenata za naš grad, upućujem Vam javnu inicijativu koja osim konkretnog prijedloga za način trošenja sredstava definisanih Zakonom o Prijestonici sadrži nekoliko veoma važnih pitanja na koja nijesam mogao dobiti odgovor na jučerašnjoj javnoj raspravi:
- Koliko je sredstava od cca 5.6 miliona koje je Cetinje dobilo za 2018. godinu utrošeno?
- Koji projekti su u pripremi i u kojoj fazi je njihova realizacija?
- Kako je moguće da Direkcija za investicije nema saznanja da je urađena tehnička dokumentacija za Studentski trg, nego njen rukovodilac to saznaje na javnoj raspravi?", pita Đurašković.

Kako navodi, s obzirom na to da mu jučerašnja javna rasprava nije dala uvjerenje da će sredstva definisana Programom za 2018. biti utrošena u punom kapacitetu, te da, kako kaže, Program za 2019. gotovo da ne sadrži niti jedan projekat koji će da doprinese zapošljavanju naših sugrađana, što je ključni prioritet Cetinja, upućuje javnu inicijativu da se Programom razvoja za 2019. ili preusmjeravanjem sredstava koje neće uspjeti potrošiti iz Kapitalnog budžeta za 2018, opredijele sredstva za kupovinu imovine nekadašnjeg Gornjeg Oboda.

"Riječ je o prostoru od skoro 150.000 m2 koji ima gotovo 40.000 m2 hala, a koji prema poslednjoj javnoj prodaji košta svega 2.75 miliona eura. S obzirom da Prijestonica dobija po 5.6 miliona eura za kapitalne projekte, a kako je riječ o prostoru koji ima izuzetan potencijal za privlačenje investitora i otvaranje mikro, malih i sredsnjih preduzeća, ova investicija bi predstavljala najbolji način trošenja sredstava namijenjenih Prijestonici. Uvjeren sam da bi naknadnim unaprijeđenjem infrastrukture ovog prostora i sanacijom hala, uz ozbiljne promotivne aktivnosti i veliki rad na privlačenju investitora kroz novi, daleko izdašniji stimulativni investicioni paket, bili stvoreni uslovi za zapošljavanje naših sugrađana i novi život Cetinja", zaključuje Đurašković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније