Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

20. 09. 2018. 12:55 >> 12:37

PROJEKAT NVO, SINDIKATA I EU

Jačanje sindikalnog angažmana Roma

Projekat "Ujedinjeni možemo više – Glas studentima, podrška radnicima!", ima za cilj jačanje sindikalnog angažmana zaposlenih Roma i pripadnika većinske populacije u sedam crnogorskih opština, kao i da poboljša njihova znanja i vještine za učešće u procesu donošenja odluka, saopšteno je na predstavljanju tog projekta kojeg implementiraju NVO "Mladi Romi", Unija slobodnih sindikata i Evropska Unija.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare povodom predstavljanja projekta implementacija je počela 1. maja i trajaće do 31. decembra u sedam crnogorskih opština: Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

Izvršni direktor NVO "Mladi Romi", Samir Jaha, kazao je da je to nastavak projekta "Jačanje javnog aktivizma Roma – Ujedinjeni možemo više!" sprovedenog tokom 2016. i 2017. godine, koji je takođe podržala Evropska unija.

"Projektom će biti ojačan sindikalni angažman zaposlenih Roma i pripadnika većinske populacije kroz nastavak uspostavljanja institucionalnih mehanizama i održivih rješenja za bolju zaštitu prava najugroženije grupe radnika – onih koji rade na održavanju čistoće grada" kazao je Jaha.

Projektom će biti obučeno 25 studenata i studentkinja da učestvuju i efikasno utiču na proces donošenja odluka i javne politike koje se bave pitanjima Roma, pravima studenata i radnika, kao i ostalim ekonomskim, socijalnim i manjinskim pravima.

Jaha je pojasnio da će studenti imati priliku da pohađaju četiri treninga na teme demokratije i ljudskih prava, parlamentarnog sistema Crne Gore i javnih politika, odnosa sa javnošću, kao i izvođenja simulacija parlamentarnih debata.

"Takođe, 30 radnika koji rade na održavanju čistoće grada biće obučeno za različite oblike sindikalnog djelovanja, osnovnim pravima iz radnog odnosa i načinima ostvarivanja zaštite radnih, ekonomskih i socijalnih prava putem ovog mehanizma", naveo je Jaha.

On je rekao da će projektom biti organizovano i 14 konsultativnih sastanaka sa radnicima na lokalnom nivou, tokom kojih će oni biti upoznati sa procedurama i mogućnostima sindikalnog djelovanja, kao i razmatrani konkretni problemi sa kojima se susreću u ostvarivanju svojih radnih, ekonomskih i socijalnih prava.

"Tako će biti osnažena sindikalna zaštita u Cetinju i Budvi, dok će tri sindikata biti opremljeni tehničkom opremom koja će olakšati njihov sindikalni rad i djelovanje. Planirano je i osnivanje granskog sindikata radnika komunalnih preduzeća", istakao je Jaha.

Programska menadžerka za ljudska prava i demokratiju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Mladenka Tešić, ocijenila je da partnerstvo UNSCG i NVO "Mladi Romi" predstavlja idealan spoj građanskog aktivizma i borbe za prava radnika.

"Ova saradnja se oslanja na rezultate ostvarene u prethodnom projektu, gdje su na pravi način prepoznati i rješavani problemi radnika zaposlenih u komunalnim preduzećima, a to je i pravi pristup u cilju smanjenja etničke distance i veće integracije romske manjine", istakla je Tešić.

Ona je dodala da rad tri sindikata, koja su formirana u prethodnom projektu, već su dovela do značajnih rezultata: omasovljavanja sindikata, uspostavljanja socijalnog dijaloga sa menadžmentom preduzeća, unapređenja zaštite i zdravlja na radu, do prelaska iz nesigurnih u stabilne ugovorne odnose dijela zaposlenih, kao i isplate oko 100 hiljada eura zaostalog iznosa za prekovremeni rad zaposlenih u preduzećima.

Ona je ukazala na dokumente koji su principi kojima se Evropska unija rukovodi u svojim politikama vezano za zaštitu prava Roma.

"Najvažniji je Okvir Evropske unije za nacionalne strategije za integraciju Roma do 2020. godine. Njegov osnovni cilj je da pomogne zemljama članicama i zemljama kandidatima da unaprijede položaj Roma u četiri ključne oblasti: stanovanju, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zapošljavanju", kazala je Tešić.

Kako je dodala, zapaža se napredak u obrazovanju, uz povećan broj upisane djece u osnovno i predškolsko obrazovanje. Međutim, napori da se veći broj Roma i Egipćana uključi na tržište rada, ne daju zadovoljavajuće rezultate. Pozitivan pomak je i da većina Roma i Egipćana ima pristup zdravstvenoj zaštiti. Ipak, veliki broj pripadnika ove populacije živi u lošim uslovima za stanovanje i vrlo često u nelegalnim objektima.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da će ta asocijacija, u nastavku aktivnosti koje su planirane projektom, nastaviti sa misijom jačanja sindikalnog organizovanja i djelovanja radnika u komunalnim preduzećima u Crnoj Gori kao i, kako je naveo, njihove edukacije kada su u pitanju radna prava i modeli borbe za očuvanje i unapređenje stečenih prava iz rada i po osnovu rada.

"Ovo će biti prilika da kroz 20 mjeseci zajedničkog rada USSCG i partnerske organizacije NVO "Mladi Romi" nastavimo sa započetim aktivnostima koje će se u prvom redu odnositi na dalje jačanje kapaciteta sindikalnih organizacija koje su u prethodnom periodu formirane u opštinama Nikšić, Herceg Novi i Kotor, i preduzimanje konkretnih aktivnosti na planu realizacije Strateškog plana koji je donijet u prethodnom periodu", naveo je Keković.

Strateški plan, kako je pojasnio, ima za cilj da unaprijedi položaj zaposlenih u komunalnim preduzećima i stvori ambijent za njihov što dostojniji život i rad.

"Sa druge strane, kroz nastavak projekta, u narednom periodu, imaćemo prilike da se bliže upoznamo sa položajem zaposlenih u opštinama Budva i Cetinje, što će nam otvoriti prostor za njihovo sindikalno osnaživanje, ali i stvaranje platforme da se glas ovih zaposlenih više čuje", istakao je Keković.

Kada je u pitanju sindikalno osnaživanje, kako je pojasnio, i u nastavku projekta fokus će biti na zaposlenima koji su direktno angažovani na poslovima održavanja čistoće, odnosno na terenskim radnicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније