Žabljak
Oblačno
-4.9 °C
Pljevlja
Oblačno
-0.9 °C
Herceg Novi
Oblačno
6.1 °C
Nikšić
Oblačno
3.2 °C
Cetinje
Oblačno
3.3 °C
Bar
Oblačno
9.0 °C
Podgorica
Oblačno
9.0 °C
Ulcinj
Pretežno oblačno
12.0 °C
Kolašin
Oblačno
1.2 °C

Društvo

[ Objavila B.B. ]

PROJEKAT NVO, SINDIKATA I EU 20. 09. 2018. 12:55   >>  12:37 0

PROJEKAT NVO, SINDIKATA I EU

Jačanje sindikalnog angažmana Roma

Projekat "Ujedinjeni možemo više – Glas studentima, podrška radnicima!", ima za cilj jačanje sindikalnog angažmana zaposlenih Roma i pripadnika većinske populacije u sedam crnogorskih opština, kao i da poboljša njihova znanja i vještine za učešće u procesu donošenja odluka, saopšteno je na predstavljanju tog projekta kojeg implementiraju NVO "Mladi Romi", Unija slobodnih sindikata i Evropska Unija.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare povodom predstavljanja projekta implementacija je počela 1. maja i trajaće do 31. decembra u sedam crnogorskih opština: Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

Izvršni direktor NVO "Mladi Romi", Samir Jaha, kazao je da je to nastavak projekta "Jačanje javnog aktivizma Roma – Ujedinjeni možemo više!" sprovedenog tokom 2016. i 2017. godine, koji je takođe podržala Evropska unija.

"Projektom će biti ojačan sindikalni angažman zaposlenih Roma i pripadnika većinske populacije kroz nastavak uspostavljanja institucionalnih mehanizama i održivih rješenja za bolju zaštitu prava najugroženije grupe radnika – onih koji rade na održavanju čistoće grada" kazao je Jaha.

Projektom će biti obučeno 25 studenata i studentkinja da učestvuju i efikasno utiču na proces donošenja odluka i javne politike koje se bave pitanjima Roma, pravima studenata i radnika, kao i ostalim ekonomskim, socijalnim i manjinskim pravima.

Jaha je pojasnio da će studenti imati priliku da pohađaju četiri treninga na teme demokratije i ljudskih prava, parlamentarnog sistema Crne Gore i javnih politika, odnosa sa javnošću, kao i izvođenja simulacija parlamentarnih debata.

"Takođe, 30 radnika koji rade na održavanju čistoće grada biće obučeno za različite oblike sindikalnog djelovanja, osnovnim pravima iz radnog odnosa i načinima ostvarivanja zaštite radnih, ekonomskih i socijalnih prava putem ovog mehanizma", naveo je Jaha.

On je rekao da će projektom biti organizovano i 14 konsultativnih sastanaka sa radnicima na lokalnom nivou, tokom kojih će oni biti upoznati sa procedurama i mogućnostima sindikalnog djelovanja, kao i razmatrani konkretni problemi sa kojima se susreću u ostvarivanju svojih radnih, ekonomskih i socijalnih prava.

"Tako će biti osnažena sindikalna zaštita u Cetinju i Budvi, dok će tri sindikata biti opremljeni tehničkom opremom koja će olakšati njihov sindikalni rad i djelovanje. Planirano je i osnivanje granskog sindikata radnika komunalnih preduzeća", istakao je Jaha.

Programska menadžerka za ljudska prava i demokratiju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Mladenka Tešić, ocijenila je da partnerstvo UNSCG i NVO "Mladi Romi" predstavlja idealan spoj građanskog aktivizma i borbe za prava radnika.

"Ova saradnja se oslanja na rezultate ostvarene u prethodnom projektu, gdje su na pravi način prepoznati i rješavani problemi radnika zaposlenih u komunalnim preduzećima, a to je i pravi pristup u cilju smanjenja etničke distance i veće integracije romske manjine", istakla je Tešić.

Ona je dodala da rad tri sindikata, koja su formirana u prethodnom projektu, već su dovela do značajnih rezultata: omasovljavanja sindikata, uspostavljanja socijalnog dijaloga sa menadžmentom preduzeća, unapređenja zaštite i zdravlja na radu, do prelaska iz nesigurnih u stabilne ugovorne odnose dijela zaposlenih, kao i isplate oko 100 hiljada eura zaostalog iznosa za prekovremeni rad zaposlenih u preduzećima.

Ona je ukazala na dokumente koji su principi kojima se Evropska unija rukovodi u svojim politikama vezano za zaštitu prava Roma.

"Najvažniji je Okvir Evropske unije za nacionalne strategije za integraciju Roma do 2020. godine. Njegov osnovni cilj je da pomogne zemljama članicama i zemljama kandidatima da unaprijede položaj Roma u četiri ključne oblasti: stanovanju, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zapošljavanju", kazala je Tešić.

Kako je dodala, zapaža se napredak u obrazovanju, uz povećan broj upisane djece u osnovno i predškolsko obrazovanje. Međutim, napori da se veći broj Roma i Egipćana uključi na tržište rada, ne daju zadovoljavajuće rezultate. Pozitivan pomak je i da većina Roma i Egipćana ima pristup zdravstvenoj zaštiti. Ipak, veliki broj pripadnika ove populacije živi u lošim uslovima za stanovanje i vrlo često u nelegalnim objektima.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da će ta asocijacija, u nastavku aktivnosti koje su planirane projektom, nastaviti sa misijom jačanja sindikalnog organizovanja i djelovanja radnika u komunalnim preduzećima u Crnoj Gori kao i, kako je naveo, njihove edukacije kada su u pitanju radna prava i modeli borbe za očuvanje i unapređenje stečenih prava iz rada i po osnovu rada.

"Ovo će biti prilika da kroz 20 mjeseci zajedničkog rada USSCG i partnerske organizacije NVO "Mladi Romi" nastavimo sa započetim aktivnostima koje će se u prvom redu odnositi na dalje jačanje kapaciteta sindikalnih organizacija koje su u prethodnom periodu formirane u opštinama Nikšić, Herceg Novi i Kotor, i preduzimanje konkretnih aktivnosti na planu realizacije Strateškog plana koji je donijet u prethodnom periodu", naveo je Keković.

Strateški plan, kako je pojasnio, ima za cilj da unaprijedi položaj zaposlenih u komunalnim preduzećima i stvori ambijent za njihov što dostojniji život i rad.

"Sa druge strane, kroz nastavak projekta, u narednom periodu, imaćemo prilike da se bliže upoznamo sa položajem zaposlenih u opštinama Budva i Cetinje, što će nam otvoriti prostor za njihovo sindikalno osnaživanje, ali i stvaranje platforme da se glas ovih zaposlenih više čuje", istakao je Keković.

Kada je u pitanju sindikalno osnaživanje, kako je pojasnio, i u nastavku projekta fokus će biti na zaposlenima koji su direktno angažovani na poslovima održavanja čistoće, odnosno na terenskim radnicima.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo