Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 09. 2018. 07:21   >>  07:02

ABDIĆ POJAŠNJAVA

Da dajemo longacef, Urgentni bi se pretvorio u patronažu

Zbog nepoznavanja funkcionisanja zdravstvenog sistema često dolazi do situacija u kojima pacijenti stiču pogrešnu sliku o kvalitetu zdravstvenih usluga, što potvrđuje nedavni slučaj pacijenta koji je, nakon pružene pomoći u Urgentnom centru, bio primoran da u privatnoj apoteci kupi antibiotik “longacef”.

Nezadovoljni pacijent obratio se redakciji Dnevnih novina, negodujući što je od njegove porodice zatraženo da kupi antibiotik “longacef”, koji je kasnije i primio u ambulanti Urgentnog centra.

Sve je to bio dovoljan razlog da zaključi kako sekundarni nivo zdravstvene zaštite nema “osnovnih antibiotika, koji su potrebni za liječenje pacijenata”.

Direktor Urgentnog centra Nermin Abdić pojašnjava za Dnevne novine da nikad od svog postojanja nijesu imali “longacef”, jer bi se u tom slučaju pretvorili u ambulantu.

Naime, “longacef” je antibiotik treće generacije koji, prema riječima Abdića, prepisuju samo specijalisti na osnovu obavljenih specijalističkih pretraga.

“Urgentni centar nikad od svoga postojanja nije imao “longacef”, jer bi onda ličio na ambulantu i bio patronažna služba ili obična ambulanta”, kazao je Abdić, pojašnjavajući da se “longacef” daje ili u bolničkim ili u ambulantnim uslovima.

“Longacef” se u Urgentnom centru, dodaje, propisuje pacijentima sa urinarnim infekcijama ili upalama pluća koje su u stadijumu da se mogu liječiti u ambulantnim uslovima.

“Kada pacijent dođe u Urgentni centar nije problem do Urgentnog, nego u ljekarima u domovima zdravlja koji nakon propisanih izvještaja od strane specijalista iz Urgentnog terapiju “longacefom” ne uključuju pacijentima. Ne znam zašto neće da ambulantno uključe terapiju, po kojim pravilima i kriterijumima”, objasnio je Abdić.

Nakon što specijalisti Urgentnog centra propišu antibiotik treće generacije pacijentu, dodaje, nastaje problem i oni se vraćaju u Urgentni sa obrazloženjem da ih izabrani ljekari vraćaju uz opravdanje da, kako kažu, nemaju mogućnosti i nemaju pravo da uključuju tu terapiju.

“Iako to nije opis posla Urgentnog centra, kad se građani vrate izlazi im se u susret i da im se početna terapija, jer su često to gluvi sati”, rekao je Abdić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније