Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 09. 2018. 07:06   >>  06:47 6

MINISTARSTVO ODBRANE

Dobrovoljni vojni rok od 2019. godine

U Crnoj Gori će tokom 2019. godine biti uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

 

"Dugoročnim planom razvoja odbrane 2016-2025, koji je donijela Vlada Crne Gore, kao jedan od prioritetnih razvojnih ciljeva Vojske predviđeno je uspostavljanje sistema dobrovoljnog služenja vojnog roka. Planirano je da 2019. godine otpočne dobrovoljno služenjem vojnog roka, a da se do tog perioda izvrši izmjena zakonske regulative u cilju stvaranja uslova za njegovo uvođenje", saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Iz resornog ministarstva je objašnjeno da je "s obzirom na kapacitete sa kojima raspolaže Vojska Crne Gore, to jest Centar za obuku, planirano da se obuka realizuje za 100 vojnika godišnje, odnosno dva puta po 50".

"Postoji mogućnost povećanja broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u narednom periodu, ukoliko broj zainteresovanih bude veći od planiranog, što i očekujemo. Obuka bi trajala tri mjeseca. Ministarstvo odbrane je do tada dužno da obezbijedi zakonske okvire i finansijske preduslove za sprovođenje ovog projekta. Obavezno služenje vojnog roka je ukinuto 2006. godine nakon što je naša država postala nezavisna. Plan razvoja odbrane, koji je Ministarstvo objavilo još prije dvije godine, predvidio je pribavljanje vojničkog kadra na dva načina. Jedan je prijem vojnika po ugovoru, dok se drugi odnosi na dobrovoljno služenje vojnog roka. - Potrebno je izvršiti izmjene zakonske regulative u cilju definisanja i stvaranja uslova za uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka (dužina izvođenja obuke, brojna veličina, finansijski aspekti i dr. ). Na ovaj način unaprijediće se i poboljšati sposobnost obezbjeđenja kvalitetnije popune profesionalnog i rezervnog sastava", navodi se u planovima razvoja odbrane.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније