Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M

19. 09. 2018. 20:00   >>  19:53 6

AUTOKEFALNOST CRKVE

Rješenje ukrajinskog problema otvara vrata da se prizna CPC

Hoće li Ukrajinska crkva dobiti autokefalnost, već neko vrijeme zaokuplja pažnju javnosti. Publicista Slobodan Jovanović kaže da je opravdana namjera Vaseljenske patrijaršije da riješi problem u skladu sa nadležnostima, koje joj daju kanoni. Jovanović vjeruje i da će rješenje ukrajinskog pitanja otvoriti vrata i priznanju CPC. Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović ističe da je to složen proces, te da nije riječ samo o crkvi, već i o politici.

Raspadom SSSR-a i Jugoslavije nije nastala samo nova politička situacija u Evropi već i potpuno drugačija crkvena realnost.

Publicista Slobodan Jovanović, kaže da razumije takvu namjeru vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve. Podsjeća da je riječ o crkvi, koja ima najviše vjernika u Ukrajni, 40 arhiepiskopa, 29 eparhija, te da joj je mjesto u kanonskom redu.

"Moje mišljenje je da je odluka sasvim očekivana i za pohvalu. Ionako je ona bila prije 1686. pod jurisdikcijom Vaseljenskog patrijarha, ali je silom politike i silom Ruske crkve prešla pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije", saopštio je Jovanović.

"Tako da imamo danas situaciju u Ukrajini da je ona napadnuta od Rusije i da svakodnevno ginu ukrajinski vojnici u borbama u Donbasu a da njihovi rođaci treba svijeće da zapale njima u ruskim crkvama," kaže Jovanović. 

U Mitropoliji crnogorsko primorskoj smatraju da je riječ o specificnoj situaciji.

"U pitanju je suptilan i složen proces, koji se ne tiče samo crkvenih faktora, već su očigledno upleteni i neki politički faktori. Vrlo je tema specificna, neponovljiva, ne liči ni na jednu drugu", kazao je Perović.

Zanimalo nas je i da li bi eventualno davanje autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi od strane Vaseljenske patrijaršije moglo dovesti i do priznanja Crnogorske pravoslavne crkve.

Gojko Perovic kaže da je status pravoslavne crkve u Crnoj Gori istorijski vrlo jasan.

"Status pravoslavne crkve u CG može biti kao što je bio uvijek u istoriji da to bude status kanonske crkve, koja će biti priznata od svih drugih pravoslavnih crkava, a ne neke crkvene strukture, koja bi odgovarala političkim trenutnim interesima", rekao je Perović.

Sa druge strane, Slobodan Jovanovic ističe, da bi isti aršini morali da važe u svim sličnim slučajevima i vjeruje da će ukrajinsko rješenje otvoriti vrata da se prizna i Crnogorska pravoslavna crkva. Zato Jovanović vjeruje da će ukrajinsko rješenje moglo da doprinese priznavanju CPC.

Jovanović podsjeća i na zapovjesti Vaseljenskog sabora, u kojima se kaže da se crkve razređuju po političkim principima, kao i na rijeci sociologa Mirka Đorđevica, da je logika u pravoslavlju, nezavisna država, nezavisna crkva.

Nevenka Jovović, RTCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније