Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M [ Mina ]

19. 09. 2018. 15:31 >> 15:13

HRAPOVIĆ PORUČIO

Izuzetni rezultati u oblasti imunizacije

Crna Gora u oblasti imunizacije postigla je izuzetne rezultate, ocjenjeno je na sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rimu.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, kazao je da je posebno zadovoljan činjenicom da su građani Crne Gore prihvatili savjete zdravstvenih vlasti i izabrali imunizaciju.

Prema njegovim riječima, to je razlog što nije izgubljen nijedan život, iako je region usljed velike epidemije morbila brojao desetine žrtava.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da su učesnici skupa zaključili da je glavni zdravstveni izazov u Evropi borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti, odnosno uzročnika koji ih izazivaju.

Regionalna direktorka SZO za Evropu Zsuzsanna Jakab, rekla je da su zabrinjavajući podaci o usponu hroničnih nezaraznih bolesti.

Prema njenim riječima, investiranje u zdravlje i prevenciju najbolji su odgovor na sve rasprostranjenije uzročnike koji izazivaju hronične bolesti.

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da je na skupu istaknuto da je povećan trend gojaznosti u evropskom regionu, posebno među školskom populacijom i da države moraju imati intersektorski pristup u rješavanju ovog problema.

„Kao primjer, zdravstveni stručnjaci su naveli češću dostupnost nezdrave hrane u školama i manjak fizičke aktivnosti, koja se posebno odnosi na mlađu populaciju“, kaže se u saoštenju Ministarstva.

Iz SZO, kako su naveli iz tog vladinog resora, posebno apelovali na evropske države da regulišu upotrebu alkohola i pretjerano konzumiranje duvanskih proizvoda, koji su takođe najčešći uzročnici hroničnih nezaraznih bolesti.

Hrapović je, kako se navodi, na marginama Regionalnog komiteta razgovarao o crnogorskoj kandidaturi u Stalnom komitetu SZO i predstojećim aktivnostima u skladu sa prioritetima definisanim dvogodišnjim Ugovorom između Ministarstva zdravlja Crne Gore i SZO za Evropu.

„Ministar i članovi crnogorske delegacije imali su sastanak sa direktorom Divizije za jačanje zdravstvenih sistema, Hansom Klugeom. Dogovorene su konkretne aktivnosti na reformi primarne zdravstvene zaštite i jačanju sistema hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Regionalni komitet SZO održava se u Rimu od 17. do 20. septembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније