Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

20. 09. 2018. 06:55   >>  06:36

VIRUS Z. NILA

Oboljelih nema, mogu se pojaviti svakog trena

U Crnoj Gori do sada, prema podacima Instituta za javno zdravlje, nema slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, ali stručnjaci upozoravaju da se to može desiti svakog trena, jer virus prenosi vrsta Culex pipiens ili obični kućni komaraci.

Prema riječima naučnog radnika na Biotehničkom fakultetu dr Igora Pajovića, bolest poznatu kao groznica Zapadnog Nila, izaziva West Nile virus (WNV).

"Vektor ovog virusa je vrsta komaraca Culex pipiens ili obični kućni komarac. Vektor je organizam koji može da prenese uzročnika oboljenja sa oboljelog organizma (druge vrste ili drugih vrsta) na zdravi organizam (te iste ili drugih vrsta), a da pri tome sam nema nikakve posljedice, odnosno da ga virus ne napadne. Na primjer, Culex pipiens prenosi WNV sa oboljelog čovjeka na zdravog ili sa oboljele životinje na zdravog čovjeka ili sa oboljele životinje na zdravu životinju" pojašnjava Pajović za Portal RTCG.

Kako je naglasio, prenosioc WNV je domaća vrsta i za nas i za okruženje i za Evropu i za cijeli Mediteran.

"U Crnoj Gori je utvrđeno prisustvo 38 različitih vrsta komaraca, od kojih osam vrsta mogu biti vektori virusa. Od ukupno 38 vrsta četiri se smatraju invazivnim. Invazivna vrsta je ona koja biva unijeta u neki drugi ekosistem (različit od nativnog ekosistema) u kojem nalazi povoljne uslove za život i u kojem se uspješno nastani. Takav primjer je vrsta koju zovemo Azijski tigrasti komarac - Aedes albopictus, koji se u Crnoj Gori pojavio 2001" kaže Pajović.

On naglašava da je po zakonu kod nas zaštita od komaraca na lokalnim samoupravama, s tim što Institut za javno zdravlje ima ingerencije da reaguje u slučaju nužde, odnosno u slučaju izbijanja epidemije bilo gdje u Crnoj Gori.

"Znam sa sigurnošću da zaprašivanje, adulticidni tretman, koriste u Evropskim zemljama u slučaju pojave epidemije, kao sredstvo borbe protiv bolesti. Poenta sveukupne priče o vektorima (a samim tim i o komarcima) je da bi se spriječila pojava bolesti mora se brojnost vektora držati pod kontrolom" Ističe Pajović.

On je naglasio da Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, sa minimalnim sredstvima, ulaže maksimalne napore i u naučnom i u obrazovnom i u stručnom pogledu, da se nadzor nad komarcima i nad svim vektorima, održi pod kontrolom.

Obzirom da ide hladnije vrijeme, Pajović smatra da će to usporiti širenje virusa.

On pojašnjava da vrsta Culex pipiens prezimljava u formi adulta - ženke u kućama, stanovima, podrumima, podkrovljima.

"Temperature utiču na prezimljavanje, ali ne presudno. Najznačajniji prirodni uticaj koji ženkama - larvama ukazuje da je vrijeme za "zimski san" je skraćenje obdanice, odnosno dnevne svjetlosti. Upravo oko 13 sati dnevnog svjetla je okidač koji ženke "budi" u proljeće, odnosno signalizira larvama culeksa da je tokom septembra kada je obdanica kraća, vrijeme za povlačenje na prezimljavanje. Na žalost, ne odreaguju sve jedinke vrste isto, odnosno nije to da "po komandi" sve jedinke u isti mah odu na prezimljavanje. Ali je naučno dokazana prirodna granica koja utiče na smanjenje aktivnosti i uopšte na smanjenje populacije jedinki vrste culeks" kaže Pajović.

Kako dodaje, na žalost, neke druge vrste imaju drugačiji način prezimljavanja, tako da neće svi komarci tokom prvog dijela oktobra "nestati". To zavisi od vrste, padavina, relativne vlažnosti vazduha, temperature.

Pajović smatra da Culex pipiens i WNV nijesu najveća opasnost koja prijeti Crnoj Gori, oni su samo trenutno aktuelni.

"Smatram da ista vjerovatnoća pojave kod nas, ako ne i veća opasnost, prijeti od Aedes albopictusa i eventualne pojave Denga, Chikungunya ili svojevremeno aktuelnog Zika virusa" kaže Pajović.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da je groznica Zapadnog Nila potencijalno ozbiljno virusno oboljenje, te da je Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti pooštrio sprovođenje nadzora nad svim slučajevima groznica nepoznatog porijekla i produženog trajanja kako bi se na vrijeme identifikovalo eventualno obolijevanje od groznice Zapadnog Nila.

Iz te zdravstvene institucije kažu da bolest kod oko 80 odsto inficiranih prolazi bez simptoma, kod manje od 20 procenata registruje se blaga klinička slika koju karakteriše povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili ospa po trupu.

Kako naglašavaju, samo kod manje od jednog odsto zaraženih dolazi do razvoja teške kliničke slike takozvanog neuroinvazivnog oblika bolesti koji se manifestuje upalom mozga i/ili moždanih ovojnica i koji se može završiti i smrtnim ishodom, posebno kod osoba koje imaju oslabljen imunološki sistem.

"Najveći rizik od nastanka težeg oblika bolesti imaju osobe iznad 50 godina. Simptomi infekcije virusom zapadnog Nila obično traju nekoliko dana. U slučaju teže bolesti simptomi mogu da traju i do nekoliko sedmica. Opšte mjere prevencije su: izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare i smanjenje broja komaraca na otvorenom", poručili su iz Instituta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније