Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila R.P. ]

19. 09. 2018. 12:30   >>  12:13 3

MEDENICA

Saradnjom protiv organizovanog kriminala

Međunarodna pravosudna saradnja ključna je u borbi protiv organizovanog kriminala, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, na konferenciji "Regionalna pravosudna saradnja: dostignuća i buduće perspektive" koju je u Podgorici organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

"Kao kompleksna i uskostručna oblast, ona zahtijeva poznavanje nacionalnih, evropskih i međunarodnih standarda, a nerijetko i poznavanje stranih jezika i dobrih vještina u komunikaciji", pojasnila je Medenica.

Prema njenim riječima, imajući u vidu da je u aprilu usvojen program obuka u okviru projekta „Euro 2“, Crna Gora je učinila značajan pomak na unaprjeđenju znanja sudija i njihovih saradnika u toj oblasti.

"Sudije i državni tužioci, kao stožeri pravosudne saradnje, moraju održavati uzajamno povjerenje u prekograničnim predmetima i dobru volju za rješavanje svih izazova koji mogu nastati u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći sa susjednim državama i članicama Evropske unije", navela je Medenica.

Sudstvo je, kako je navela, pružilo doprinos u procesu kreiranja nacionalno-normativnog okvira sa članicama EU, kroz aktivno učešće u radnim tijelima.

"Sudstvo je proaktivno djelovalo na planu pravosudne saradnje i blagovremeno primijetilo da će primjena pravnih instrumenata EU u ovoj oblasti biti poseban izazov za sudije, i da će se povećati njihov obim rada, zbog čega su nam potrebne dodatne obuke u pravnoj pomoći, kako u građanskom, tako i u krivičnom dijelu predmeta", istakla je Medenica.

Ona je kazala da očekuje da će im ekspertska podrška pomoći da dodatno osnaže efikasnost i mehanizme pravne pomoći.

"I da ćemo, unaprjeđivanjem pouzdane i kozistentne pravosudne saradnje sa drugim državama, otkloniti sve prepreke u pružanju odlučnog odgovora na organizovani kriminal", dodala je Medenica.

Direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, kazala je da je projekat "Jačanje regionalne pravosudne saradnje kroz multisektorski pristup" podržala Konrad Adenauer fondacija (KAS) kroz Program vladavine prava za Jugoistočnu Evropu.

"Cilj projekta je davanje doprinosa jačanju regionalne pravosudne saradnje u krivičnim stvarima, kroz unaprjeđenje kapaciteta i dijaloga predstavnika sudstva i tužilaštva sa organizacijama civilnog društva", kazala je Bešić.

Ona je rekla da su mehanizmi međunarodne pravosudne saradnje posebno značajni za borbu protiv svih oblika kriminaliteta, transnacionalog i nacionalnog, uključujući pranje novca i terorizam.

"Efikasna međunarodna saradnja i uzajamna pravna pomoć preduslov su za brze i djelotvorne postupke u složernim krivičnim predmetima, pogotovu kad imaju trasnacionalni element", naglasila je Bešić.

Kako je navela, evidentno je da kriminalne grupacije u svom djelovanju teže tome da iskoriste razlike između pravnih sistema različitih ržava, koristeći nedostatke efikasne koordinacije između različitih državnih službi.

"A često i činjenicu da neke zemlje nijesu spremne na određeni nivo saradnje sa drugim državama", dodala je Bešić.

Ona je podsjetila da je Crna Gora pred zadatkom da u procesu evropskih integracija, kroz izmjene svog zakonodavnog i institucionalnog okvira, i kroz napore institucija, osnaži sistem međunarodne pravosudne saradnje i pruži doprinos međunarodnom sistemu vladavine prava.

Predstavnik KAS-a, Hartmut Rank, kazao je da Fondacija, kroz svoje programe, pruža podršku integraciji Crne Gore u EU.

"Program vladavine prava ima cilj da ubrza prihvatanje tih relevantnih standarda, i zakonskih i u praksi, a tu smo i da se pozabavimo kritičnim tačkama", dodao je Rank.

On je rekao da je pravosudna saradnja važna ne samo za Region, nego za cijelu Evropu.

"Ovo je tema koja nije relevantna samo za zemlje koje nijesu članice EU", dodao je Rank.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, Angela Longo, kazala je da je pravosudna saradnja veoma važna za Crnu Goru.

Ona je naglasila da su zaštita i promocija ljudskih prava ključne aktivnosti SE.

Longo je kazala da SE implementira nekoliko pravosudnih projekata.

"Radeći na održivosti pravosudnog sistema, jačaju se kapaciteti, ali i profesionalizam i nezavisnost službenika", navela je ona.

SE, kako je kazala, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i vladavine prava.

"Nezavisno sudstvo i njegovo jačanje je vrlo važan aspekat. Pravosudne reforme moraju se nastaviti, a pravosudni sistem mora biti nezavistan", poručila je Longo.

CEDEM je konferenciju "Regionalna pravosudna saradnja: dostignuća i buduće perspektive" organizovao u okviru projekta "Jačanje regionalne pravosudne saradnje kroz multisektorski pristup".

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније