Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 09. 2018. 07:02   >>  06:47 1

SAMO 4 PREDMETA

Zelenaštvo teško dokazivo, kazne blage

Protivzakonito pozajmljivanje novca ili zelenašenje sve je češći način rješavanja finansijskih problema. Stručnjaci smatraju da je ovo djelo teško dokazivo, a u prilog govore i podaci da su u posljednje dvije i po godine pred Osnovnim sudom u Podgorici formirana samo četiri predmeta.

 

Prema podacima iz Osnovnog suda u Podgorici, tokom 2016. godine u ovom sudu formirana su četiri predmeta po optužbi za krivično djelo zelenaštvo.

Dva predmeta su delegirana Osnovnom sudu u Kolašinu, u jednom predmetu je donijeta oslobađajuća presuda, a u jednom osuđujuća presuda kojom je izrečena kazna rada u javnom interesu i novčana kazna od 1.500 eura. Prošle i ove godine nije bilo optužbi.

Krivično djelo zelenašenje teško se dokazuje, piše Pobjeda.

Kriminolog Velimir Rakočević pojašnjava da su razlozi za teže dokazivanje to što zelenaši kako bi naplatili potraživanje sa žrtvom, odnosno dužnikom, zaključuju ugovore o prodaji nepokretnosti za koje nije lako dokazati da su fiktivni, jer ih sačinjavaju advokati ili notari.

“Zelenaški ugovor može se poništiti ako se ustanovi da je zelenaš koristio stanje teške nužde, teško materijalno stanje, lakomislenost ili zavisnost žrtve i slično. Ukoliko utvrdi da je ugovor zelenaški, sud može smanjiti obavezu dužnika na pravičan iznos i da tu obavezu plati u optimalnom vremenskom periodu”, navodi Rakočević.

Kako je dodao, crnogorsko krivično zakonodavstvo je značajno poboljšalo pravni osnov za dokazivanje zelenaštva.

“Definisali su osnovni oblik zelenaštva kao davanje novca ili druge potrošne stvari na zajam, ugovaranjem nesrazmjerne imovinske koristi, tako da za osnovni oblik nije potrebno dokazivati da je na strani žrtve postojalo teško imovinsko stanje, teške prilike”, dodao je on.

Rakočević upozorava da ovo djelo sadrži elemente organizovanog kriminala. Za dokazivanje ovog djela istražitelji koriste razne metode koje su predviđene Zakonikom o krivičnom postupku.

“Uglavnom su to prikupljanje obavještenja, poligrafsko testiranje, provjera identičnosti telekomunikacionih adresa, pregled lica i predmeta, utvrđivanje identiteta, potraga i slično. Ukoliko je zelenaštvo izvršeno na organizovan način, onda se primjenjuju i specijalne kriminalističke istražne metode, odnosno mjere tajnog nadzora komunikacija, tajno praćenje i snimanje, tajno fotografisanje, angažovanje prikrivenog isljednika i saradnika”, navodi Rakočević

Advokat Ranko Radonjić objašnjava da osobe osumnjičene za ovo krivično djelo obično negiraju optužbe, priznajući da je u pitanju ugovor o zajmu novca, ali da pri tom nije ugovorena i kamata.

“Davanje većeg iznosa novca uz ugovorenu nesrazmjernu dobit, obično prati i neka vrsta pisanih ugovora, npr. ugovora o zajmu. U njemu se navodi veći iznos od onog koji je pozajmljen, kako bi se na taj način obezbijedila i ugovorena kamata. U drugim slučajevima koristi se ugovor o kupoprodaji, fiktivan, i kada predmet kupoprodaje u stvari predstavlja sredstvo obezbjeđenja da će se zajam i ugovorena kamata vratiti”, navodi Radonjić.

Dodaje da je zanimljivo da u pojedinim slučajevima dužnici zloupotrebljavaju ovo krivično djelo.

“Izbjegavajući svoje obaveze prema povjeriocima, prijavljuju ih da su im pozajmili novac uz visoku kamatu, pri tom predstavljajući da je njihov dug manji od onog koji se od njih potražuje, a da ostatak duga navodno predstavlja kamata ili da pojedini ugovori o kupoprodaji nijesu za cilj imali promet određene stvari (pokretne ili nepokretne) već isključivo obezbjeđenje pozajmljenog iznosa i ugovorene kamate”, ističe Radonjić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније