Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ index.hr/AP ]

16. 09. 2018. 14:05 >> 13:48
12

CRNA GORA - HRVATSKA

AP: "Jadran" jedino neriješeno pitanje

Nakon rata, Crna Gora i Hrvatska riješile su skoro sve razmirice osim jedne - svađe oko 85 godina starog školskog jedrenjaka koji je pripadao mornarici Kraljevine Jugoslavije, piše novinska agencija AP.

Veličanstveni školski jedrenjak dug 60 metara imena "Jadran" trenutno je dio crnogorske pomorske flote smještene u Tivtu. Hrvatska traži povrat broda, no Crna Gora to odlučno odbija.

Ova nesuglasica toliko je ozbiljna da je Hrvatska zaprijetila blokiranjem pristupa Crne Gore u Europsku uniju, piše AP.

Od devedesetih brod je u Crnoj Gori

Brod je prije rata bio usidren u hrvatskoj luci u Splitu, no 1990. godine prebačen je u Crnu Goru zbog popravka.

Hrvatska kaže da je brod oduvijek bio u Splitu te da se mora vratiti nakon što je ilegalno oduzet, dok Crna Gora tvrdi da je prema sporazumu između zaraćenih strana nakon krvavog raspada 1990. sva vojna oprema ostala u vlasništvu one države gdje se nalazila.

“Jadran je postao dio istorije ovog grada prije 85 godina i uvjeren sam kako će nas nadživjeti sve u narednih 85 godina te dočekati nove generacije, mornare i posjetioce”, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković, tokom proslave 85. rođendana Jadrana.

Dodao je da je vlada Crne Gore 2013. godine uložila velika sredstva u obnovu broda, sugerišući da nije spremna da ga preda Hrvatskoj.

Jedrenjak jedan od glavnih prioriteta hrvatske spoljne politike

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da je vraćanje broda jedan od glavnih prioriteta vanjske politike, a neki hrvatski zvaničnici, dali su naslutiti kako će blokirati pristup Crne Gore Europskoj uniji ako se ovo pitanje ne riješi.

“Školski brod Jadran u vlasništvu je Republike Hrvatske i integralni je dio hrvatske pomorske istorije”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević, a prenosi AP.

“Hrvatska će preduzeti sve legalne korake kako bi ga vratila u hrvatsku luku i traži da Crna Gora poštuje međunarodne zakone”, izjavio je Krstičević.

Dodao je da je Hrvatska “u duhu dobrosusjedskih odnosa i kao izraz dobre volje” ponudila da dijeli brod za edukacijske svrhe, ali da prvo mora biti vraćen u Hrvatsku.

Jedrenjak koji je plovio pod zastavom osam različitih zemalja

Brod turbulentne istorije služio je u osam različitih zemalja. Kad ga je Italija tokom Drugog svjetskog rata otela, nosio je naziv Marko Polo. Potom je ostavljen da truli u Veneciji. Oprema mu je bila opljačkana i jedva se držao na površini vode, a služio je kao most na jednom od venecijanskih kanala.

Mornari iz Crne Gore izjavili su kako nikad neće predati svoj voljeni brod Hrvatskoj zbog istorijske činjenice da je prvu plovidbu nakon što je dostavljen iz brodogradilišta u Hamburgu imao upravo u Crnoj Gori 1933. godine.

“Za crnogorsku mornaricu, ovo je najvažniji brod u istorijskom, kulturnom i tehničkom smislu”, izjavio je kapetan Zoran Ivanovski.

“Da budem iskren, ne obraćam pažnju na hrvatske zahtjeve. Moj posao je da upravljam brodom. Imam posadu i brod pripada Crnoj Gori”, zaključio je Ivanovski.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније