Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 09. 2018. 09:53 >> 09:43

NEDJELJA MOBILNOSTI

Automobile zamijenite biciklima ili šetnjom

U Tivtu je obilježen početak Evropske nedjelje mobilnosti (ENM) u Crnoj Gori, koja ima cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života u gradovima, za stanovnike i posjetioce, kroz unaprjeđenje i promociju održive mobilnosti. Ovogodišnja tema je Multimodalnost, odnosno, kombinovanje načina prevoza u okviru jednog ili više putovanja.

„Ovogodišnja kampanja se fokusira na multimodalnost pod sloganom "Kombinuj i kreći se", sa ciljem da pokaže svima koji putuju do posla i škole mnoge benefite korišćenja drugih vidova prevoza pored automobila“, istakla je Fiona McCluney, stalna koordinatorka sistema UN u CG, na konferenciji za medije organizovanoj u okviru ljetnje škole arhitekture APSS u Porto Montenegru.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti, narednih sedam dana, biće organizovane pješačke ture, grupne vožnje bicikala, aktivnosti za djecu, izložbe, radionice i predavanja u Podgorici, Tivtu, Kotoru, Budvi, Nikšiću i na Cetinju. Finalni događaj je zakazan za 22. septembar, kada se obilježava Dan bez automobila.

„Tim aktivnostima želimo da pokažemo da su evropske vrijednosti prisutne i ovdje. Mi ćemo zaštiti prirodu i naše zdravlje. Zagađenje vazduha šteti zdravlju i životnoj sredini i ako je posljednjih decenija smanjena zagađenost, njen nivo je i dalje visok, a problem zagađenosti vazduha istrajava. Nadam se da će ova nedjelja ohrabriti mnoge građane Crne Gore da koriste javni prevoz, biciklo i kreću se pješke onoliko često koliko god je to moguće“, naveo je Aivo Orav, šef Delegacije EU u CG.

Obilježavanje početka Evropske nedjelje mobilnosti organizovano je u okviru ljetnje škole arhitekture APSS, koja se ove godine održava u Porto Montenegru. Prethodnih sedam dana, 27 studenata iz 12 zemalja pripremalo je, u okviru škole, radove upravo temu održive mobilnosti, sa zadatkom da u Boki Kotorskoj definišu probleme iz te oblasti i nađu rješenja.

„Kroz program APSS-a posvetili smo se temi ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti. Osim što se bavimo ovim globalno značajnim pitanjem, nama je jako važno i pitanje edukacije studenata - neformalne edukacije, u okviru koje studenti mogu da se bave stvarnim problemima, van učionica i institucija, da razvijaju ideje i na inovativan način rješavaju probleme“, navela je Dijana Vučinić, osnivač i programski direktor APSS-a.

Jedna od polaznica APSS-a je i Elizabet Sandel iz Njemačke, koja je projekat, zajedno sa kolegama, posvetila problemu pješačkih zona pored mora.

„Naišli smo na problem – nije moguće šetati mored mora i uživati u okolini na miru. Haos je predstavljen srebrnim trakama, ispod kojih se nalazi madrac, koji predstavlja željeni mir. Na taj način smo prikazali kontrast“, navela je Elizabet.

Evropska nedjelja mobilnosti se obilježava od 2002. godine, u preko 2.000 gradova širom Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније