Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

15. 09. 2018. 13:21   >>  13:06

POLOŽILI CVIJEĆE

Na Mamuli oko 300 građana obilježilo dan sjećanja

Posjetom ostrvu Lastavica i svečanim polaganjem cvijeća i vijenaca u utvrđenju Mamula u Herceg Novom, obilježeno je 75 godina od rasformiranja zatvora koji je u toj tvrđavi bio uspostavljen u Drugom svjetskom ratu.

Cvijeće su položili predstavnici boračkih i drugih organizacija Herceg Novog i drugih opština i predstavnici kompanije OHM Mamula Crna Gora.

Susret je organizovalo Udruženje boraca NOR-a Herceg Novog i Mjesna zajednica Luštica, a prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predsjednik beogradske opštine Sopot, predstavnici boračkih i drugih organizacija i građani Kotora, Tivta, Budve, Podgorice, Cetinja, Berana, Trebinja, te učenici hercegnovskih škola.

U ime kompanije OHM Mamula Crna Gora, koja je investitor transformacije tvrđave u turistički kompleks, učesnike skupa je na Mamuli dočekala PR savjetnica Dragana Bećirović.

U koloni je kamenom stazom u centralnu kulu u tvrđavi stiglo oko 300 učesnika skupa, koji su imali priliku da pogledaju i fotografije izgleda tvrđave, nakon njene rekonstrukcije.

Predsjednik Opštine Katić istakao je zadovoljstvo što su se i ove godine građani okupili na Mamuli, iako je ona zvanično zona u kojoj se izvode pripremni radovi na izgradnji turističkog kompleksa.

„Današnji dan uliva mi vjeru da je investitor koji je dugoročno zakupio ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula svjestan istorijskog značaja ovog mjesta i važnosti koju ono ima za građane Herceg Novog, kao i poštovanja koje mora biti ukazano svim predstavnicima boračkih organizacija i porodicama odnosno potomcima svih koji su bili ovdje zatočeni“, rekao je Katić.

Predsjednik Mjesne zajednice Luštica Jovan Morić rekao je da posjeta Mamuli svake godine privlači sve veći broj građana. 

Predsjednik boračke organizacije iz Podgorice, Radojica Radojević zahvalio se domaćinu na gostoprimstvu ističući da se ovim skupom obilježava sjećanje slobodarskih predaka, te da rodoljubivo stanovništvo Herceg Novog i Crne Gore treba da budu ponosni na antifašističku prošlost.

Planom restauracije i konzervacijom ostrvo i tvrđava će biti transformisani u hotel&spa visoke klase sa 33 sobe, memorijalnom galerijom na prostoru od 96 metara kvadratnih, četiri ugostiteljska objekta, klubom za vodene sportove na nemotorni pogon. Pristup ostrvu i tvrđavi će ostati slobodan.

Iz poštovanja prema sjećanjima na istoriju ove tvrđave, kompanija OHM Mamula Crna Gora obustavila je tokom skupa pripremne za predstojeću rekonstrukciju tvrđave u hotelski kompleks u okviru kojeg će biti formirana i istorijsko-memorijalna galerija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније