Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

15. 09. 2018. 10:17 >> 15:10
6

MIRANOVIĆ PORUČILA

Ko donira organ živi dva života

Ministarstvo zdravlja neće dozvoliti bilo kakve vrste pritisaka da bi došlo do promjena na listama čekanja za transplantaciju organa, kazala je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović.

Miranović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG navela da u ministarstvu ozbiljno razmišljaju o izmjenama zakona, kako ne bi bila potrebna saglasnost porodice za doniranje organa, kod osoba koje su za života potpisale donorsku karticu.

"Potrudićemo se da pružimo puno uvjeravanje građanima da nema mjesta kriminalu u ovoj priči i da nema mjesta priči da se pacijent može vratiti nazad iz moždane smrti i da shvate da naš sistem ima kapacitet da unaprijedi transplantacionu medicinu“, poručila je Miranović i dodala da to možemo da uradimo samo svi zajedno.

Ona je kazala da je to osnovni uslov da bi građani imali povjerenja u sistem.

„Ono na čemu trenutno radimo jeste da nabavimo softver koji će sve te liste čekanja učiniti vidljivim, ne samo za one koji su zainteresovani, već i organ koji je nekome dat da ga prate u njegovom daljem životu“, kazala je Miranović i dodala da je to proces u kojim je potrebno da se gradi povjerenje građana.

„Možda ćemo praviti greške, ali ne na štetu pacijenata“, poručila je Miranović.

Navodi i da uspješnog transplantacionog programa nema, ako nema donacija organa.

"Pacijent koji je doživio moždanu smrta iz smrt stvara život, iz očaja stvara nadu. Onaj ko donira organ živi dva života", poručila je Miranović i dodala da je jedna preminula osobe može potencijalno donirati 16 organa.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније