Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

14. 09. 2018. 07:07   >>  20:15

ČIRGIĆ SAOPŠTIO

Za medicinska pomagala još 200.000 eura

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) nacrtom budžeta za sljedeću godinu predložio je da se povećaju izdvajanja za medicinsko tehnička pomagala za 200.000 eura, što znači da postoji mogućnost da i dijabetičari stariji od 26 godina na teret ove ustanove dobiju spoljne portabilne insulinske pumpe.

To je za Pobjedu rekao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić,komentarišući nedavno mišljenje ombudsmana u kojem je ocijenjeno da su diskriminatorne odredbe pravilnika o ostvarivanju prava na medicinskotehnička pomagala, jer onemogućavaju osiguranicima starijim od 26 godina da ostvare pravo na spoljnu portabilnu insulinsku pumpu.

Čirgić smatra da, ipak, ova odredba o definisanim godinama života za ostvarivanje prava na insulinsku pumpu nije diskriminatorska zato što "svi dijabetičari imaju kompletna prava i zdravstvenu zaštitu i sve potrebno obezbijeđeno u dovoljnoj i potrebnoj količini da mogu kontrolisati nivo šećera u krvi".

"Odredba nije diskriminatorska u smislu da su osigurana lica van ove starosne granice onemogućena u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, već je samo osiguranim licima mlađe životne dobi, omogućen komforniji način kontrolisanja dijabetesa", kazao je on.

Naveo je, s druge strane, da Fond u kontinuitetu prati sugestije i primjedbe vezane za ostvarivanje prava, te da će u ovom slučaju, u konsultaciji sa nadležnom medicinskom strukom ponovo razmotriti pravo na insulinsku pumpu.

Na osnovu svih relevantnih podataka, pojašnjava on, pristupiće izmjenama i dopunama pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na medicinsko-tehnička pomagala vodeći računa o opredijeljenim budžetskim sredstvima.

"Nacrtom budžeta planirali smo veći iznos sredstava za medicinsko tehnička pomagala, nakon usvajanja Zakona o budžetu za 2019. godinu, znaćemo sa čime raspolažemo, kada ćemo moći da planiramo i dalje aktivnost, konkretno za spoljnu portabilnu insulinsku pumpu... Iznos sredstava za medicinsko tehnička sredstva prema planu za ovu godinu je 1,9 miliona, a prema nacrtu za sljedeću 2,1 miliona", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније