Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 09. 2018. 16:48   >>  22:56 31

KRALJ ODGOVORILA

Politika ne može u CNP

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) odbilo je zahtjev Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) da koristi Veliku scenu te institucije kulture za obilježavanje jubileja Podgoričke skupštine. Kao razlog naveden je politički kontekst događaja koji je predmet polemika i podjela u crnogorskom društvu.

Srpski nacionalni savjet (SNS) zatražio je od Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) da im od 25. novembra do 5. decembra u večernjem terminu omoguće korišćenje velike sale za obilježavanje stogodišnjice Podgoričke skupštine.

"Povodom Vašeg zahtjeva da koristite Veliku scenu Crnogorskog narodnog pozorišta za obilježavanje jubileja Podgoričke skupštine, obavještavam Vas da isti ne možemo odobriti imajući u vidu djelatnost CNP-a kao nacionalnog teatra i prirodu događaja koji želite da obilježite", navodi se u odgovoru CNP-a koje je potpisala direktorica te institucije kulture Zorana Kralj.

Ona podjseća da je osnovna djelatnost CNP-a realizacija umjetničkih i kulturnih programa i sadržaja koji reprezentuju nacionalnu savremenu umjetničku produkciju u skladu sa programskom i repertoarskom orijentacijom i koncepcijom.

"S obzirom na to da događaj koji planirate ima izrazito politički kontekst i predmet je podjela i polemika u crnogorskom društvu, smatram da scena CNP-a nije mjesto za realizaciju ovakvih događaja", kazala je Kralj.
    
Direktorica CNP-a je istakla da je Crnogorsko narodno pozorište kuća svih građana Crne Gore zato se kako je kazala ne mogu i ne smiju baviti politikom koja nema estetsku formu.

"Napuštanjem ovog postulata otvorićemo vrata dnevnopolitičkom nadmetanju. To nije naša djelatnost i interesovanje", kazala je Kralj.
    
Ona je poručila da CNP ostaje otvorno i spremno da u budućnosti sarađuju na projektima i programima koji će imati kulturno-umjetnički karakter, u skladu sa najvišim estetskim kriterijumima i umjetničkom politikom CNP-a.
    

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније