Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

13. 09. 2018. 10:44 >> 10:25
11

SVEČANOST U BIJELOJ

Spomen česma u čast boraca Solunskog fronta

Svečana akademija i otkrivanje spomen česme u čast učesnicima u ratovima za oslobođenje otadžbine 1912 - 1918. godine, iz Bijele, upriličeno je sinoć u porti hrama Polaganja rize Presvete Bogorodice.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, potpredsjednici Miloš Konjević i Danijela Đurović, kao i ambasador Bosne i Hercegovine Vinko Radovanović, konzul Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, kao i predstavnici opština Kotor i Trebinje.

"Veliki broj ratnih dobrovoljaca sa ovih prostora predstavljaju primjer patriotizma i solidarnosti vrijedan divljenja. Ova spomen česma i večerašnji program podsjećaju nas da su Bokelji, iako po prirodi tolerantan narod, uvijek bili među prvima u odbrani svog imena i porodice, u borbi za slobodu i na braniku otadžbine" kazao je Katić.
Predsjednik Opštine se zahvalio Mjesnoj zajednici i Crkvenoj opštini Bijela na odlično organizovanom događaju.

Podsjetio je da se do sada iz istražene arhivske građe i literature može utvrditi da je u periodu od 1912. do 1918. godine, Bokokotorski srez dao 773 dobrovoljca.

"U tom periodu hercegnovska opština, koja je imala oko 9.000 stanovnika, dala je 103 dobrovoljca. O hrabrosti ljudi sa ovog prostora govori jačina doborovoljačkog pokreta, kao i podatak da je Mirko Komnenović jedna od ličnosti koje su ovom pokretu dale poseban doprinos" naveo je Katić.

Prisutnima se obratio i akademik Zoran Lakić, istakavši da se u pričama o Solunskom frontu neopravdano zaboravljaju brojni Bokelji, kojih je bilo više hiljada.

Spomen česmu otkrio je Ilija Vodovar, sin Vasa – mještanina koji je učestvovao u probijanju Solunskog fronta, a koji se iz rata vratio ranjen.

Jedan od autora projekta česme je arhitekta Slobodan Popović, koji je sa kćerkom Anđelom Popović donirao taj projekat mještanima Bijele, zbog čega su tom prilikom odlikovani gramatom Mitropolije crnogorsko primorske.

Ikonu, koja se nalazi u sklopu spomenika, donirao je mještanin Zoran Šabanović.

Program su upotpunili trubači iz Guče, etno pojac Danica Crnogorčević i hor "Roždestvo", a prisutni su mogli pogledati i izložbu fotografija "Iz Velikog rata", ratnog fotografa Rista Šukovića, počivšeg paroha Bjelskih Kruševica.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније