Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

11. 09. 2018. 14:59 >> 14:40

UCG

Saradnja sa Kinezima i u obrazovanju

Sve je veća potreba za saradnjom Univerziteta Crne Gore sa drugim visokoobrazovnim institucijama u Kini, s obzirom na pojačanu saradnju dvije države u ekonomiji, industriji, kulturi i turizmu, ocijenjeno je na sastanku rektora UCG Danila Nikolića i novoimenovanog amabasadora Li Jina.

Nikolić je naveo da je evidentna potreba za definisanjem prioritenih oblasti u nauci i istraživanju, kao i za realizacijom konkretnih zajedničkih projekata.

On je ukazao na tradicionalno dobru saradnju Univerziteta sa kineskom ambasadom u realizaciji aktivnosti i pomoći u radu Instituta Konfučije na UCG.

"Sve je veća potreba za učenjem kineskog jezika i razmatramo mogućnost njegovog uvođenja kao izbornog predmeta na Filološkom fakultetu" kazao je Nikolić.

U proteklom periodu akademsko osoblje i studenti Univerziteta imali su više prilika da posjete partnersku instituciju Čangša Univerzitet nauke i tehnologije.

Kako se navodi u saopštenju Univerziteta,  dalja razmjena studenata magistarskih i doktorskih studija, sticanje iskustva u kineskim naučnim institucijama i laboratorijama dala bi rezulate na polju zajedničkih naučnih istraživanja.

"Pravo je vrijeme da se konkretizuju različiti oblici saradnje", zaključio je Nikolić.

On je dodao da odlična prilika za to može biti, u okviru Pojas i put inicijative, i predstojeća međunarodna konferencija "Trendovi u razvoju turizma i hotelijerstva", koju 11. oktobra organizuju Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Pomorski fakultet.

Ambasador Jin je zahvalio menadžmentu Univerziteta na podršci u saradnji sa kineskim partnerima i rekao da je zadovoljan postignutim rezultatima rada Instituta Konfučije.

On je naveo da su njegovi prioriteti u ovom mandatu upravo u saglasnosti sa predlozima Nikolića i da će obezbijediti svu potrebnu podršku daljim aktivnostima.

Jin je dodao da će mehanizam 16+1 Pojas i Put omogućiti okvire za još bolju saradnju u oblasti visokog obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније