Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

11. 09. 2018. 13:04   >>  12:49

EU - Z.BALKAN

Nataviće da prate posvećenost slobodi izražavanja

Evropska unija (EU) nastaviće da prati posvećenost slobodi izražavanja na Zapadnom Balkanu i da glasno govori protiv napada na medije i novinare, poručio je šef odsjeka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove, Eduard Auer.

On je to naveo u pismu koje je Medijskoj asocijaciji Jugoistočne Evrope (MASE) uputio u ime predsjednika Evropskog savjeta i Evropske komisije, Donalda Tuska i Žan Klod Junkera.

Auer je kazao da će EU nastaviti da prati posvećenost slobodi izražavanja na Zapadnom Balkanu.

On je naveo i da će Unija glasno govoriti protiv restrikcija te fundamentalne vrijednosti i napada na medije i novinare i nastaviti da pruža podršku zaštiti i promovisanju slobodnog, pluralističkog i profesionalnog medijskog okruženja.

Pismo Auera odgovor je na inicijativu MASE čelnicima EU, kojom je traženo jačanje monitoringa slobode medija na tom područiju, a koja je podnijeta početkom maja, na Svjetski dan slobode medija.

"Nakon podnošenja inicijative, EU je preduzela nekoliko koraka kako bi se unaprjedila zaštita slobode izražavanja i rada medija i novinara, što je fundament svakog demokratskog društva", kaže se u saopštenju MASE.

Auer je naveo da su na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, lideri Unije i zemalja članica, uz konsultacije sa partnerima na Zapadnom Balkanu usvojili deklaraciju u kojoj je navedeno da "civilno društvo i mediji imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije".

Šef odsjeka za Zapadni Balkan dodaje da je poseban dokaz koliko je sloboda medija značajna za zemlje članice EU dat i u zaključcima Evropskog savjeta u vezi sa procesom proširenja i stabilizacije, koji su usvojeni krajem juna.

Iz MASE podsjećaju da je Evropski savjet u zaključcima naveo da "situacija u pogledu slobode izražavanja i nezavisnosti medija i dalje predstavlja izrazito ozbiljan problem koji treba odlučno i učinkovito riješiti kao prioritetno pitanje i da je potrebno hitno preduzeti konkretne korake kako bi se izbjegla zastrašivanja novinara, prijetnje na njihov račun i napadi na njih te kako bi se takvi slučajevi rješavali kada do njih dođe".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније