Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

10. 09. 2018. 07:20 >> 07:03

ZA DVIJE I PO GODINE

Zbog alimentacije 116 presuda

Iza rešetakaje u protekle tri godine završilo oko 80 osoba koje nijesu htjele da plaćaju dosuđenu alimentaciju.

Plaćanje alimentacije, kao obaveza jednog od roditelja, mehanizam je koji ima za cilj da finansijski zaštiti djecu od posljedica bračnog brodoloma. Iako je prema zakonu nedavanje izdržavanja krivično djelo, nije rijetkost da se eskivira ta obaveza. U prilog govore i podaci Osnovnog suda u Podgorici da je u posljednje dvije i po godine dosuđeno da 116 osoba mora da plaća izdržavanje djeteta, a samo pet osoba u istom periodu je oslobođeno te obaveze. 

Advokatice Maja Živković i Gorica Vujisić pojašnjavaju za Pobjedu, da roditelji često kao opravdanje neplaćanja alimentacije navode loše imovno stanje ili bojazan da će novac otići u druge svrhe, a ne za dijete.

“Loše imovinsko stanje kao razlog za nedavanje izdržavanja samo po sebi nije prihvatljivo opravdanje, pri čemu napominjem da je porodičnim zakonom propisano da roditelji imaju pravo i dužnost da izdržavaju dijete, a da i u slučaju ograničenja roditeljskog prava ne biva oslobođen dužnosti da izdržava svoje dijete”, navodi Živković.

Pored ovog razloga, ona ističe da često jedan od roditelja, koji je obavezan na davanje izdržavanja, smatra da će novac potrošiti drugi roditelj na svoje potrebe, a ne za potrebe djeteta.

“U najvećem broju slučajeva ovo je rezultat niske svijesti roditelja o pravu i dužnosti u pogledu izdržavanja djeteta, svakodnevnim potrebama djece, naročito kada ona veći dio vremena ne provode kod tog roditelja”, dodaje Živković.

Ona objašnjava da se zbog neplaćanja izdržavanja može izreći pored zatvorske i novčana kazna, ali i uslovna osuda.

“Koju krivičnu sankciju će sud, u konkretnom predmetu, izreći zavisi od okolnosti svakog slučaja. Uticaće i to koliko se duguje, koliko dugo nije uplaćivana alimentacija, tako da sve to, uz postojanje olakšavajućih ili otežavajućih okolnosti, definiše kaznu”, objašnjava ona.

Advokatica Gorica Vujisić precizira da se obaveza davanja izdržavanja najčešće utvrđuje presudom u parničnom postupku kojom se utvrđuje tačan iznos visine izdržavanja, rok do kojeg je to lice dužno da isplati iznos dosuđen presudom i način na koji je dužno da izvrši isplatu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније