Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

09. 09. 2018. 15:01 >> 14:42

"LJUBICA POPOVIĆ"

Djeci na raspolaganju svi kapaciteti

Broj upisane djece u vrtiće Javne predškolske ustanove “Ljubica Popović" i ove godine veći je od utvrđenog, saopštila je direktorica te ustanove Slavica Luburić, i dodala da su nedostatak prostornih kapaciteta nadomjestili brojem vaspitača i medicinskih sestara.

Luburić je kazala da je na nivou Ustanove ove godine upisano 3,41 hiljadu djece, i da su svi mališani, čiji su roditelji konkurisali u predviđenom roku, primljeni, imajući u vidu značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja na njihov dalji uspjeh i razvoj.

Ona je rekla da je broj upisane djece, i ove godine kao i prethodnih, veći od broja utvrđenog pedagoškom normom.

„U cilju rasterećenja vaspitnih grupa svi raspoloživi prostorni kapaciteti stavljeni su na rasplaganje djeci, što je bila praksa i predhodnih godina, i vaspitno-obrazovni program je funkcionisao i funkcioniše bez većih problema“, rekla je Luburić agenciji MINA.

Ona je kazala da se u vrtiću radi u 87 vaspitnih grupa, od kojih su 54 vaspitne, 32 jaslene i jedna vaspitna u kojoj se realizuje kraći program.

Luburić je navela da su nemogućnost da isprate broj djece prostornim kapacitetima nadomjestili brojem vaspitača i medicinskih sestara i dodala da su uz saglasnost Ministarstva prosvjete povećali kadrovsku i stručnu pomoć.

Na pitanje koliko je za djecu važno da prije škole pohađaju predškolske programe u vrtićima, Luburić je odgovorila da kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje poboljšava ishode učenja djeteta.

„Istraživači su utvrdili da djeca koja su pohađala vrtić imaju bolji uspjeh u školi, i manje problema u ponašanju tokom adolescencije“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, programi predškolskog vaspitanja i obrazovanja pružaju djeci širok spektar aktivnosti za učenje.

Ona je kazala da rad sa djecom zahtijeva određene lične osobine i sposobnosti, kao i interesovanje, ljubav prema pozivu, poznavanje dječje psihologije, ciljeva i metoda vaspitno-obrazovnog rada kao bitan uslov dobrog i uspješnog rada.

„Mi svoj posao nastojimo da obavimo na najbolji mogući način u postojećim okolnostima.

Ponosni smo na posao za koji smo se opredijelili. Snagu crpimo iz ljubavi prema djeci sa kojima živimo i radimo gotovo po čitav dan, a bez koje ovaj posao, vjerujte, ne može uspješno da se radi“, zaključila je Luburić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније