Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

13. 09. 2018. 07:20 >> 07:02
3

KREDITI MINISTARSTVA

Grijanje na pelet isplativije od drva?

Septembar je vrijeme kada se priprema ogrijev za zimu. Tako i građani koji se griju na pelet obezbjeđuju na vrijeme neophodne količine za hladnije dane. Za one koji razmišljaju o ovom načinu grijanja, Ministarstvo ekonomije je pripremilo beskamatne kredite.

Porodica Tomašević sa Cetinja je uz pomoć beskamatnog kredita instalirala grijanje na pelet.

"Ta peć je koštala 2.700 eura, ali je otplata bila na 5 godina", kazao je Dragan Tomašević. 

Sve to preko projekta "Wood energy" koje je pokrenulo Ministarstvo ekonomije 2012. godine, nakon šporeta na drva koji je zagrijavao samo dnevni boravak, sa novim sistemom temperatura je u cijeloj kući ista.

"Kad znam koliko sam trošio drva i plus koliko struje. Izveli smo računicu za ovih 100 kvadrata sad na ovaj način potrošimo 40 eura manje mjesečno", kazao je Dragan.

Za zimu Tomaševići pripreme oko 3 i po tone peleta. Ko se obezbijedi tokom ljeta, dobije i povoljniju cijenu.

"Cijena trenutna peleta je 195 eura po toni, franco pg s tim što kako dolaze hladniji dani cijena se povećava, godinu završava sa 220,230 po toni", kazao je Saša Cerović iz kompnaije Home systems.

Ove godine Ministarstvo ekonomije pokreće novi projekat.

"Dom građani će imati mogućnost da pod povoljnim uslovima, beskamatnim kreditom do 8 hiljada eura i otplatom od 6 godina mogu da ga iskoriste da finansiraju mjere energetske efikasnosti", kazao je Marko Radulović iz generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost. 

Zainteresovani građani sa pozajmljenim novcem ne moraju samo peć da kupe.

"Na osnovu pozitivnih iskustava odlučili da pored peći proširimo i na termo izolovane fasade i na prozore na omotač objekta", kazao je Radulović.

U prethodnom projektu za beskamatni kredit je apliciralo oko 1000 građana. Međutim, po potražnji reklo bi se da broj onih koji drva mijenjaju peletom raste.

Za ovu zimu Tomaševići su se već spremili i umjesto cijepanja i naslaganja drva, palete peleta je lagano uskladištiti, još lakše nabaviti. Već su čuli za novi projekat ministarstva, pa će se prijaviti kako bi zamijenili stolariju.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније