Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 09. 2018. 14:40   >>  14:21

ŠVAJCARSKA FONDACIJA

Spremni da ulože milione u formiranje regionalnog centra

Švajcarska fondacija Swiss Continence spremna je da investira nekoliko miliona eura u uspostavljanje novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Delegacija Swiss Continence Fondacije, koju predvodi predsjedavajući fondacije i šef katedre za neuro-urologiju na Univerzitetu u Cirihu i Univerzitetskoj bolnici Balgrist, Tomas Kesler, boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, delegacija je danas počela sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u cilju potencijalnog investiranja i formiranja novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera.

Kesler je, navodi se, pokrenuo inicijativu izrade projekta između Crne Gore i Švajcarske, pod okriljem Swiss Continence Fondacije, a u cilju unaprijeđenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

„Srednjoročni cilj ove saradnje bilo bi uspostavljanje novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera u Crnoj Gori, u koji je švajcarska fondacija spremna da investira i do nekoliko miliona eura”, saopšteno je iz Ministarstva.

Fondacija je, kako se dodaje, spremna da uloži novac i u obuke istraživača na Univerzitetu u Cirihu i medicinskog osoblja u Univerzitetskoj bolnici Balgrist.

Iz Ministarstva su kazali da delegacija razgovara o modelu optimalnom modelu saradnje koji bi vodio ka formiranju regionalnog centra izvrsnosti u oblasti neuro-urologije, sa mogućnošću proširenja projekta na oblast radiologije, dijagnostike, neurologije i ginekologije.

Delegacije je posjetila KCCG gdje se upoznala sa radom te medicinske ustanove, kao i aparaturi koja je dostupna ljekarima, a danas će posjetiti i Institut “Simo Milošević” u Igalu i sastati se sa direktoricom, Gordanom Rajović.

Sjutra će se, kako je najavljeno, sastati sa ministrom finansija Darkom Radunovićem, savjetnikom premijera za strane investicije, Vladimirom Beratovićem, gradonačelnikom Podgorice, Ivanom Vukovićem, i potpredsjednikom Crnogorske akademije nauke i umjetnosti, Ljubišom Stankovićem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније