Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

06. 09. 2018. 14:30 >> 14:12

DELEGACIJA VLADE U IZMIRU

Bolja ekonomska saradnja Crne Gore i Turske

Crna Gora i Turska bilježe napredak u ekonomskoj saradnji, dok je obim trgovinske razmjene između dvije države povećan, ocijenjeno na Izmirskom međunarodnom sajmu, na kojem učestvuje i ministar saobraćaja Osman Nurković.

Delegacija Ministarstva saobraćaja i pomorstva na čelu sa ministrom Nurkovićem, boravi na Izmirskom međunarodnom sajmu i na Izmirskim biznis danima, sa ciljem da unaprijedi ekonomsku saradnju između dvije zemlje.

Kako je saopšteno iz ministarstva, naša delegacija imala je nekoliko susreta sa turskim kolegama u želji da razvijaju i jačaju prijateljske odnose, posebno u oblasti ekonomske saradnje i trgovine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, cilj je da se doprinese napredovanju ekonomske saradnje između dvije zemalje i poveća obim međusobne trgovinske razmjene.

"U oblasti saobraćaja i pomorstva, resorna ministarstva dvije države imaju dobru saradnju, a trenutno se radi na unapređenju putem uspostavljanja crnogorsko-turske mješovite komisije u ovoj oblasti, a ideja se rodila tokom četvrte sjednice crnogorsko-turske mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Turske, koja se održala u novembru 2017. godine" navodi se u saopštenju.

Između vlada Crne Gore i Turske potpisan je i sporazum o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta, kao i bilateralni Sporazum o vazdušnom saobraćaju.

U okviru Izmirskog međunarodnog sajma i Izmirskih biznis dana, planirana je organizacija raznih događaja kako bi se okupili turski biznismeni i kompanije, kao i strani zvaničnici.

Crna Gora i Republika Turska potpisale su još 2008. godine Sporazum o slobodnoj trgovini.

Turska kompanija "Global Ports" postala je većinski vlasnik kompanije Kontejnerski terminali i generalni tereti AD "Bar", sadašnje "Port of Adria".

Na marginama sajma održaće se sastanci ministara, kao i razni seminari i radionice. Takođe Turska planira da koristi izdvojeni period što više u cilju umrežavanja delegacije sa turskom poslovnom zajednicom.

U sastavu crnogorske delegacije su sekretar Ministarstva saobraćaja Adis Pepić, generalni direktor Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekonomije, Miloš Čelanović, i generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније