Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 08. 2013. 11:55 >> 09:13
11

PAKLENI AVGUST

U četvrtak do 43, ugrijaće i mjesečina!

Područje Crne Gore naredna tri dana biće pod uticajem tropskog talasa, koji će usloviti ekstremne vrućine, zbog čega će temperatura vazduha dostizati rekordne vrijednosti za ovo doba godine i prelaziti 40-i podiok Celzijusove skale.

 

Meteorolog Branko Micev kazao je Portalu RTCG da će u ovoj toplotni seriji vrhunac vrućina biti u četvrtak, kada će se temperatura vazduha u najtoplijim oblastima na području Podgorice i Danilovgrada kretati u intervalu od 40, do čak 43 stepena.

Tako će, rekao je Micev, biti sve do petka, jer ćemo periferno biti zahvaćeni talasom koji će usloviti pad temperature do pet stepeni.

„Na području Crne Gore biće prolazno povećanje oblačnosti sa mogućom kišom i burnim razvojem grmljavinskih oblaka, a već tokom prolaska talasa biće pojačan sjeveroistočni vjetar. Temperatura će btii u blagom padu, jer ćemo prije toga imati ekstremno visoke temperature vazduha“, kazao je Micev, navodeći da je juče u glavnom gradu izmjereno 40,6 stepeni.

To, međutim, i ne znači veliko zahlađenje, jer će temperatue i dalje imati tropski karakter.

On je istakao da će pad temperature biti izraženiji na sjeveru zemlje. Micev je upozorio i da će tokom vrelog talasa i noći imati tropski karakter, jer će u najtoplijim oblastima temperatura biti iznad 20 stepeni.

„Ni tokom noći neće biti svježije. U ekstremno toplim danima skoro 24 sata će na području Podgorice temperatura biti iznad 30 stepeni“, upozorio je Micev.

On je rekao da je u Podgorici jutros izmjerena rekordno visoka jutarnja temperatura vazduha, koja je iznosila 29,1 stepen.

„To je najtoplije jutro za 5. avgust u posljednje 64 godine“, rekao je Micev, navodeći da je jutros u dva sata iza ponoći na području Bara bilo 32 stepena, a u glavnom gradu oko 30.

Ekstremne vrućine, koje će, kako je rekao, na kraju talasa biti „začinjene“ pojačanim sjeveroistočnim vjetrom, usloviće i ekstremno visok indeks opasnosti od požara na užem i širem području  Podgorice i Danilovgrada. Takvi uslovi, kako je rekao, usloviće i opterećenje elektroenergetske mreže.

Kad je riječ o temperaturi mora, Micev je rekao da će usljed tropskog talasa ona biti izmešu 26 i 27 stepeni.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније