Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 09. 2018. 16:06 >> 15:48

EK SAOPŠTILA

CG potrebna javna uprava bez političkog uticaja

Državni službenici, njih 25, počeli su obuku u okviru programa obrazovanja za sticanje vještina za upravljanje ljudskim resursima. Projekat je vrijedan 60 000 eura. Iz Evropske komisije kažu da je Crnoj Gori potrebna javna uprava koja će biti oslobođena od političkog uticaja i usmjerena ka građanima. Najavili su da će prva tranša od 4 miliona eura podrške reformi javne uprave biti operativna uskoro.

Primjena savremenih standarada u oblasti upravljanja ljudskim resursima neophodna je za razvoj kadra koji će biti motivisan da radi u intersu građana. Uprava za kadrove prvi put realizuje program koji će edukovati profesionalne menadžere za ljudske resurse, njih 25 iz lokalne i državne uprave.

"Naš cilj koji smo postavili je da realizujući taj program dobijemo prve kvalifikovane menadžere za ljudske resurse u Crnoj Gori. Crna Gora se mora svrstati u red zemalja koje svoj prosperitet temelje na znanju", kazala je za TVCG ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

"Očekujem da polaznici ispune naša očekivanja, a znanja koja steknu da budu ona za stvaranje dobrog menadžmenta koji će biti dobra pretpostavka za stvaranje dobre uprave po mjeri građana," kaže Svetrala Vuković iz Uprave za kadrove.

Iz EK kažu da javna administarcija treba da bude oslobođena od političkog uticaja i usmjerna prema građanima.

"Potrebana je efikasna i transparentna javna uprava ne zbog toga što to Brisel traži, već zbog toga što to žele i zaslužuju građani Crne Gore. Zbog toga su potrebni profesionalni menadžeri. Evropska komisija će nastaviti stručnu i finansijsku podršku, a prva tranša od 4 miliona eura za reformu javne uprave biće uskoro operativna", kaže Plamena Halaceva iz Delegacija EK u CG.

Jačanje javne uprave podržala je i ambasada Ujedinjenog kraljevstva.

"Zajedno smo prešli veliki put. Od prve sertifikovane obuke na polju ljudkih resursa sve do integriteta liderskih vještina i razvoja politika", kaže Alison Kemp iz Ambasade Ujedinjeniog kraljevstva.

Iz Zajednice opština kazali su da Projekat predstavlja važan korak ka uspostavaljanju moderne funkcije upravljanja ljudskim resursima, što je preduslov za efkasnu javnu upravu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније