Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ bar info ]

04. 09. 2018. 21:47   >>  21:32

OD 7. SEPTEMBRA

Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom

Sedmi Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom ove godine biće održan od 7.do 12. septembra u hotelu “Sidro”. Procenat oboljelih od šećerne bolesti na svjetskom nivou poprima osobine pandemije. Pretpostavlja se da u Crnoj Gori ima preko 50 hiljada oboljelih.

Kamp će svečano biti otvoren u petak u 18 sati, a učesnike će, kako je najavljeno, pozdraviti dr Sreten Kavarić ispred Nacionalne komisije za dijabetes, prof.dr Snežana Vujošević sa Medicinskog fakulteta Podgorica i dr Valentina Kalinić, endokrinolog, osnivač Kampa za osobe sa dijabetesom.

Gostujući Radiju Bar, Kalinić je kazala da je dijabetes bolest od koje boluje veliki broj ljudi.

“Mi pričamo, mi radimo, izdaju se velika sredstva za liječenje dijabetesa, ali se ne postižu rezultati. Zašto ne? Iz razloga što je pacijent doktor, a svi ostali su pomoćnici. Cilj kampa je da se podigne svijest oboljelih, da uzmu redovno lijek i da odrade fizičku aktivnost i samokontrolu (mjerenje nivoa glikemije u krvi), jer bez toga neće moći da bolest, odnosno to stanje, drže pod kontrolom. Kamp traje pet dana, po uobičajenoj šemi. Mi u Baru ugošćavamo sad već mlade ljude, njih tridesetak. Dvadesetak je iz Crne Gore, ostali iz okoline. Putem radionica koje održavaju ljekari, psiholozi, profesori fizičke kulture i drugi, obrađuju se određene teme i tada se razvija diskusija, pa se tako na praktičan način rješavaju neke zablude, šta i kako - kada šetati, kada ne, kada i na koji način uzimati terapiju”, kazala je  Kalinić.

Ona je istakla da svi medicinski profili imaju značajnu ulogu u liječenju dijabetesa, a prvi i osnovni ljekar je izabrani doktor, a nakon toga “pacijent spram svoje dijagnoze i komplikacija koje nosi, traži pored osnovnog ljekara i druge ljekare da bi mogao da savlada to stanje”.

Edukativni kamp ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes, a to znači podršku svih endokrinologa iz države, kao i ljekara iz okruženja. Na kampu svake godine gostuju i predavači iz okruženja, koji prenose svoja iskustva.

Procenat oboljelih od šećerne bolesti na svjetskom nivou poprima osobine pandemije. Pretpostavlja se da u Crnoj Gori ima preko 50 hiljada oboljelih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније