Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Boka news ]

04. 09. 2018. 19:31   >>  19:17

ZA ODRŽAVANJE ČISTOĆE

Primorskim opštinama 3,5 miliona eura

Povodom čestih pritužbi građana i turista na čistoću na nezakupljenim dijelovima morskog dobra, posebno na budvanskoj rivijeri, iz JP Morsko dobro su saopštili da će i ove godine prenijeti tri i po miliona eura primorskim opštinama. Od toga će Budva dobiti milion i 300 hiljada eura.

"Shodno važećem Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, 50% prihoda JP Morsko dobro direktno se prenosi primorskim opštinama za tekuće održavnje čistoće, komunalnog reda, hortikulture i javne rasvjete na nezakupljenim dijelovima morskog dobra. I ove godine primorskim opštinama prenešeno je ukupno 3.5 milona eura za navedenu namjenu, od čega samo Opštini Budva 1.3 miliona", naveli su u saopštenju.

Prethodnih dana stizale su fotografije plaže na sjeveroistoku ostrva Sveti Nikola preplavljene plastikom i drugim otpadom, a prijava je bilo i za manje plaže na strani ostrva okrenutoj ka otvorenom moru.

I pored sredstava koja su prenešena Opštini Budva da putem lokalnog komunalnog preduzeća vodi računa o čistoći plaža koje nemaju svoje zakupce, JP Morsko dobro je ranije kroz saradnju sa NVO “Porat Budva” organizovalo akcije čišćenja plaža na ostrvu i opredijelilo dodatna finansijska sredstva za tu svrhu. Jasno je da takve akcije jesu dobar primjer, ali da bez organizacije nadležnih komunalnih preduzeća ne mogu u kontinutietu obzbjediti održavanje čistioće tokom sezone.

Izražen problem u održavanju čistoće bio je evidantan i na gradskoj plaži Pizana tokom čitav esezone, JP Morsko dobro u više navrata obavještavalo je Opštinu ili lokalno komunalno preduzeće o potrebi bolje organizacije komunalnih službi i redovnijeg održavanja čistoće, shodno sredstvima koje im prenosi za tu namjenu.

Slični problemi zabilježeni su proteklih godina i na području opštine Ulcinj, Bar i Herceg Novi, ali generalno i u svim primorskim opštinama.

Imajući u vidu navedeno, vodeći se i ranijim iskustvima, JP Morsko dobro je iniciralo kod resornog ministarstva izmjenu Zakona o finasiranju lokalne samouprave u smislu raspodjele sredstava za tekuće održavanje komunalnog reda i čistoće u zoni morskog dobra, kojom bi JP Morsko dobro ponovo imalo mogućnost da direktno zaključuje ugovore sa lokalnim komunalnim preduzećima u primorskim opštinama, a preostala sredstva usjmerilo za direktne investicione projekte odlaganja, selektovanja i reciklaže otpada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније