Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 09. 2018. 07:10 >> 08:10

TRAŽIĆE PRAVDU NA SUDU

Firma u stečaju, strahuju od iseljenja

Nekadašnji radnici budvanske firme "Žitokombinat", koja je bila dio kompanije "Žitko" iz Bačke Topole, već dva mjeseca strahuju od iseljenja. Matična firma iz Srbije je u stečaju, a u junu je počela prodaja 19 stanova u kojima oni žive od 2003. godine. Stanovi koji su, kako kažu, građeni za njih, vlasništvo su “Žitokombinata”, ali stanari tvrde da u cijeloj priči ima previše nejasnoća, te da će na sudu tražiti pravdu. O izlasku iz stanova osam porodica ne razmišljaju. Stečajni upravnik “Žitka” Bačka Topola kaže za TVCG da trenutni stanari nemaju pravnog osnova da ostanu u stanovima.

1998. godine Žitokombinat i firma Merkur počele su izgradnju zgrade u Budvi. 2003. je završena, a 19 porodica radnika Žitokombinata je uselilo u stanove. Međutim, matična firma Žitko AD Bačka Topola je od marta prošle godine u stečaju. 

"Juna 2017. godine nas obaveštavaju da Žitokombinat, odlazi u stečaj, da su stanovi zavedeni na Žitokombinat i ko ima ugovore kakve o kupovini i to, u vezi 19 stanova, da se dostavi," kaže Milosav Knežević.

Da dio stanara takve papire nema, i da je u junu počela prodaja stanova u kojima žive, potvrdio je za TVCG stečajni upravnik "Žitka" Pavle Gros. 

"Putem javnog nadmetanja su prodata četiri stana, gdje je u toku postupak upisa novog vlasnika tih nekretnina. Svi stanari su bili obaviješteni o načinu i uslovima prodaje, kao i izvršenoj prodaji... Pošto su neosnovano bili u posjedu stambenih jedinica, svi su dobijali pismene pozive da podnose ponude radi kupovine stanova ili da se odazovu da zaključe ugovore o zakupu",  kaže stečajni upravnik "Žitko" Bačka Topola Pavle Gros.

Stanarima je ponuđeno da otkupe stanove po cijeni koja je 50 odsto niža od procijenjene. Troje njih je to uradilo, sedam je ušlo u proces kupovine, ali osam porodica nema novca za otkup.

"Tu su prijetnje svakodnevne, ako ne potpišeš ostaćeš bez stana, po onim uslovima koje oni traže", kaže Knežević.

Milosav i njegove komšije tvrde da su uselili u stanove koji su građeni za njih. Stečajni upravnik, sa druge strane, pojašnjava da je 2000. godine donijeta odluka da se radnicima dodijele stanovi pod zakup, ali na određeno vrijeme. 

"Tu je navedeno da će se sa svakim zaposlenim sa rang liste sačiniti ugovor o davanju stana u zakup na određeno vrijeme. Međutim, nikakvi ugovori o tome se nisu zaključili, a stanari su bez navedenog ugovora, rješenja, zapisnika o primopredaji ili drugog dokumenta ušli u posjed stambenih jedinica u kojima borave i sada", kaže Gros. 

Stanari odgovaraju da su dobili ključeve stanova u koje su ušli. Tvrde i da je "Žitokombinat" platio samo jednu od tri rate za komunalije, pa postavljaju pitanje - kako je moguće da firma na osnovu toga stekne pravo na vlasništvo?

"Komunalije uopšte nisu bile plaćene. Na osnovu čega, na osnovu građevinske dozvole da li je uknjiženo? Sad je pitanje da li je građevinska dozvola validno izdata?" kaže Knežević.

Iz budvanskog katastra tvrde da su sporni stanovi od početka bili u vlasništvu srbijanske firme.

Stanari, sa druge strane, kažu da mogu da ospore tvrdnje koje idu u korist "Žitokombinata", pa su angažovali i advokata.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније