Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 09. 2018. 19:44 >> 19:31
2

TRAŽE IZMJENE ZAKONA

Sindikalci ne isključuju mogućnost protesta

Savez i Unija Slobodnih sindikata zatražiće raspisivanje referenduma, a ne isključuju ni mogućnost organizovanja protesta i generalnog štrajka, ukoliko ministarstvo rada ne uvrsti njihove zahtjeve u izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. To su predstavnici obje sindikalne organizacije, saopštili na Žabljaku na prvoj javnoj tribini, koje će, kako je planirano, organizovati i u većini crnogorskih opština.

Predstavnici obje sindikalne centrale upoznali su članstvo iz Žabljaka sa novinama predloga zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Predstavili su im i najvažnije zahtjeve. 

"Među osnovnim zahtjevima je da ne bude 40 godina radnog staža i 65 godina kumulativno za starosnu penziju, zatim da 20 najboljih godina bude za obračun penzije", saopštio je Duško Zarubica iz Saveza sindikata. 

Članstvo obje sindikalne organizacije saglasno je da predložene izmjene ne idu na ruku radnicima, jer se kako kažu značajno pooštravaju uslovi za odlazak u penziju.

"Najveća zamjerka ovom zakonu je granica do 67 godina, jer je prosto nepristojno ući u učionicu u tim godinama, bilo koje zanimanje građevinski radnici sa 67 godina, medicinska sestra u ambulanti sa 67 godina", kaže profesorica Milojka Stijepović. 

Sindikalci su članstvu predočili i koje će aktivnosti preduzeti u slučaju da Ministarstvo rada ne prihvati njihove zahtjeve.

"Dvije centrale će pokrenuti potpisivanje za pokretanje predloga za održavanje referenduma po ovom pitanju. Ukoliko sve te potpise obezbijedimo, a Skupština ne bude raspisala referendum onda smo spremni da pokrenemo drugi mehanizam sindikalne borbe, protest ili generalni štrajk", saopštio je iz Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Do tada će nastaviti da informišu članstvo, a plan je da do sredine septembra organizuju tribine u svim crnogorskim opštinama.

Biljana Rovčanin, RTVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније