Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 09. 2018. 08:02   >>  07:44

OSUĐENICI U ZIKSU

Dan rada umanjuje kaznu za 25 eura

Crnogorski sudovi sve češće praktikuju izricanje kazne rada u javnom interesu za blaža krivična djela. Ovaj podatak potvrđuje i 665 uspješno izvršenih kazni rada u javnom interesu, odnosno (89.997 časova društveno korisnog rada) od početka rada Direkcije za uslovnu slobodu i izvršenje kazne zatvora kao organizacione jedinice nadležne za izvršenje kazne rada u javnom interesu, saopštili su iz Ministarstva pravde.

"Posmatrano po godinama rada Direkcije, u 2014. godini su izvršene svega dvije kazne, u 2015. godini 99 kazni, u 2016. 207 kazni, dok je prošle godine realizovano 212 kazni rada u javnom interesu. Od početka 2018. godine uspješno je izvršeno 145 kazni", saopšteno je Pobjedi iz tog vladinig resora.

Pored toga što je djelotvorna po osuđenika, ima višestruke prednosti u odnosu na zatvorsku kaznu, jer donosi korist za društvo i uštede u budžetu. Iz Ministarstva pravde navode da nemaju tačan podatak koliko je novca ušteđeno od početka primjene ove alternativne sankcije. Uzimajući u obzir prosječne troškove za jedan dan koji osuđeno lice provede u zatvoru, kao i vrijednost radova znu, kako tvrde iz Ministarstva pravde, dolazi se do podatka da je od 2014. godine ušteđeno oko 1.205.000 eura.

Ističu da je od svih uspješno realizovanih kazni, najviše ostvareno na teritoriji glavnog grada – 140, zatim na teritoriji opštine Nikšić -108 kazni, slijede Cetinje sa 76, Herceg Novi sa 60, te Bijelo Polje sa 53 uspješno izvršene kazne.

Ova vrsta kazne, kako to propisuje Krivični zakon, može se izreći za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili zatvor do pet godina, a najpogodnija je za izricanje kod krivičnih djela iz oblasti saobraćaja, nedozvoljenog priključivanja na elektromrežu, blaže oblike remećenja javnog reda i mira.

Takođe, da bi se kazna rada u javnom interesu realizovala potreban je i pristanak osuđenog lica. Ovom alternativnom sankcijom može se zamijeniti neplaćena novčana kazna koja ne prelazi iznos od dvije hiljade eura. Neophodna je saglasnost osuđenog da će u zamjenu za 25 eura odraditi osam časova rada u javnom interesu.

Rad u javnom interesu ne može biti duži od 360 sati. Kazna rada, ukoliko je izrečena u trajanju dužem od 60 časova se izvršava u djelovima, jer sam Krivični zakonik kaže da ova kazna ne može biti duža od 60 časova u toku jednog mjeseca. U slučaju da se obaveza koju je sud propisao ne može izvršiti, ova kazna će se zamijeniti kaznom zatvora, tako što će svakih započetih šezdeset časova rada u javnom interesu zamijeniti kaznom zatvora u trajanju od jednog mjeseca.

Sama kazna rada u javnom interesu izvršava se kod pravnog lica koje se bavi djelatnošću od javnog interesa (a posebno humanitarnom, socijalnom, komunalnom, zdravstvenom ili drugom sličnom djelatnošću) ili kod neprofitabilne organizacije čija djelatnost je vezana za humanitarne, ekološke i druge slične aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније