Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ CdM/Objavio: I. P. ]

01. 09. 2018. 07:46 >> 07:29
3

ŠEHOVIĆ TVRDI

Obrazovnom sistemu vjeruje 75% građana

U susret novoj školskoj godini koja počinje u ponedjeljak, ministar prosvjete Damir Šehović u razgovoru za Vikend novine kaže da je najnovije istraživanje pokazalo da je povjerenje u obrazovni sistem na nivou od 75 procenata građana. Zadovoljan je rezultatima jednogodišnje reforme iako svjestan da je u pitanju višegodišnji posao.

Najavljuje i promjene na čelnim mjestima u obrazovnim institucijama, jer vjeruje da nova lica mogu unijeti novu energiju u obrazovni sistem.

“Školstvo je oblast u kojoj, i kad uradite najviše, ne smijete biti u potpunosti zadovoljni, jer uvijek ima djece za koju se uslovi rada moraju dalje poboljšavati. Imajući to u vidu, prethodnu godinu bih okarakterisao kao prilično uspješnu, uz isticanje činjenice da je unapređenje obrazovanja višegodišnji posao”, smatra Šehović.

Prema mišljenju Šehovića, talenti, kao neko koga treba značajno sistemski podržati, ne smiju zavisiti od dobre volje bilo koga. “Dakle, brigu o talentima smo postavili kao strukturno pitanje i iz toga je proizašla ideja o formiranju Fonda za kvalitet i talente iz koga će se ove godine, po prvi put, dodijeliti značajna sredstva najboljima u obrazovanju. Konkurs nas očekuje u septembru, a ubrzo ćemo izaći u javnost sa više detalja”.

Prema preliminarnim podacima, u prvi razred srednjih škola upisano je oko 7.500 učenika. Kampanja Ministarstva za upis u srednje stručne škole je imala snažan efekat, što potkrepljujemo i činjenicom da je na tzv. treći stepen upisano dvostruko više đaka neko prošle godine, a ubjedljivo najvećem broju tih đaka to je bio prvi izbor.

“Osim toga, sjajni đaci se sada interesuju za srednje stručne škole, jer razumiju da na taj način značajno povećavaju vjerovatnoću da će se po završetku škole lakše doći do posla, da one pružaju odlično znanje, ali i da omogućavaju prohodnost ka fakultetima za sve učenike koji to žele. Pominjali smo da je, na primjer, podgorička elektrotehnička škola ove godine upisala čak 14 “Luča”, kao i dosta odličnih đaka. U dualnom sistemu imaćemo oko 500 đaka i oko 200 poslodavaca koji će ih obučavati”, naveo je.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније